Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På flukt fra sjalu voldsmann

ET STED I NORD-NORGE (Dagbladet): Hun lever i skjul, med volds-alarm, hemmelig telefonnummer og adresse. Hun har bare ett eneste ønske: Å slippe å være på flukt fra voldsmannen hun var gift med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Eva» er ikke hennes egentlige navn. Hun er en liten, vever dame. Hun forteller lavmælt om en virkelighet de færreste kjenner til. Av og til presser tårene seg fram.

Den ressurssterke kvinnen hadde en trygg og god jobb et helt annet sted i landet. Nå lever hun et fullstendig anonymt liv på et skjulested i Nord-Norge. Bare en håndfull personer vet adressen.

Hun er sliten, nedbrutt - og livredd tyrannen hun flyktet fra. Han har framsatt svært alvorlige trusler overfor henne.

- Jeg lever i et vakuum, helt utenfor samfunnet. Jeg er en flyktning i mitt eget land. Noen ganger har jeg bare lyst til å gå rett ut på gata og skrike ut sinnet mitt, sier den fortvilte kvinnen til Dagbladet.

Sjalu

Midt i hennes egen lammende angst er det en fattig trøst at flere andre kvinner lever i samme situasjon:

- Jeg føler at det blir stilltiende akseptert at kvinner skal ha det så jævlig, sier hun.

En drapssak i Bergen tidligere i vinter har gjort fortvilelsen større. En voldelig eksmann satt og ventet på sin tidligere kone i hennes leilighet. Da hun kom hjem, ble hun kvalt.

- Jeg ble frustrert og rasende da jeg leste om dette, sier «Eva».

De siste fem åra er 37 norske kvinner drept av sjalu ektemenn eller kjærester.

- Skal jeg bli det neste navnet i den statistikken? Hva skjer når han kommer ut fra fengslet? Hva med sikkerheten for meg og ungene? Må jeg bytte navn eller flytte ut av landet? Alt er et eneste stort kaos innvendig, sier «Eva».

Voldelig

Eksmannen er nylig dømt til et halvt års fengsel etter å ha mishandlet henne på det groveste.

Ifølge dommen har han forbud mot å oppsøke henne det neste året. Men «Eva» føler seg langt fra beroliget. I rettssaken ble det presentert et bilde av en voldelig, rusavhengig og ukontrollert person med betydelige psykiske problemer.

Da hun rømte satte hun og barna seg på et fly til Nord-Norge. Her har hun ingen familie, ingen bekjente. Hun er en totalt fremmed. Inntil videre blir hun tatt vare på ved det lokale krisesenteret. Her har hun etter beste evne forsøkt å «feire» jula.
- Jeg vet ikke hvor lenge jeg kan bli her. Jeg kan ikke planlegge mer enn én dag inn i framtida.

Psykopat

Mest av alt er hun sjokkert over den lave straffen eksmannen fikk.

- Jeg lever i et «fengsel», mens han slippes ut etter et halvt år. Seks måneder bak murene for å ha knust en hel familie. Det viser at samfunnet ennå ikke tar familievold på alvor, mener hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!