På flukt fra tikkende bombe

Det var full dramatikk da nesten 3000 mennesker ble evakuert fra hjemmene sine på Lillestrøm i går på grunn av togbrannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fryktet at over 90 tonn med propan skulle eksplodere. Alle personer innenfor en rekkevidde på 800 meter måtte forlate hjem og arbeid.

Slik fortonte det seg for tre av innbyggerne på flukt:

Besteforeldrene Terje og Dagny Borgen og barnebarnet Thea (4) er på vei inn på mottakssenteret på Olavsgaard hotell i Skedsmo. De har lagt en tøff natt bak seg 200 meter fra togkrasjet. Det som skulle være en koselig kveld med barnebarnet, endte i full dramatikk. De hadde ingen anelse om at hjemmet deres kunne ha blitt blåst bort hvis gasstankene hadde eksplodert.

- Jeg hørte et fryktelig smell rundt klokka 01.00. Jeg gikk til vinduet og så et kraftig blått lys, sier bestemor Dagny. Hun løp og vekte mannen sin.

- Jeg var redd for at det var flybensintoget på vei til Gardermoen som hadde gått i lufta, sier Terje.

- Lille Thea var fryktelig redd og klarte ikke å sove, forteller besteforeldrene.

Gråter

Inne på mottakssenteret får de kaffe og rundstykker. En ballong sprekker på nabobordet. Lille Thea hopper i stolen og begynner å gråte. Hun får trøst av bestemor.

Bestefaren snur seg og begynner å snakke med naboen.

- Vi hørte sirenene fra Sivilforsvaret klokka 07.30: «Viktig melding. Lytt på radio». Her fikk vi høre at alle skulle evakueres, men det kom ingen politimann og ringte på døra vår før klokka 10, sier bestefar Terje. Klokka 12.00 klapper en politimann i hendene og ber alle om å være stille. Han forteller at det er kaos i Lillestrøm og at ingen vet når de kan vende hjem.

Politimannen kan heller ikke fortelle noe om årsaken til eksplosjonen, men sier at ingen må prøve å ta seg tilbake til hjemmene sine, fordi eksplosjonsfaren fortsatt er meget stor. Stemningen i lokalet synker.

Redde

Familien Borgen bestemmer seg for å dra til noen venner på Skjetten for å overnatte. Det er først på kvelden at besteforeldrene forstår alvoret.

- Vi skjønner ikke hvilken fare vi har vært utsatt for. Jeg er redd for å tenke på hva som kunne skjedd med barnebarnet hvis toget hadde eksplodert, sier bestemor Dagny mens flammene fra togulykken ruller over tv-skjermen. Barnebarnet er trygt overlatt til foreldrene etter en hektisk natt og dag som barnevakt.

ulf.andre.andersen@dagbladet.no

vibeke.madsen@dagbladet.no

# Se leder side 3

# DRAMA: Besteforeldrene Terje og Dagny Borgen satt barnevakt for lille Thea (4) da ulykken skjedde. De måtte forlate hjemmet i all hast. Over 100 personer fant veien til mottakssenteret på Olavsgaard hotell.