Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På flukt igjen

Fadumo Jama Ismail (52) og barna hun forsørger er på flukt igjen. På grunn av trusler, vold og mobbing fra personer i lokalsamfunnet følte familien seg tvunget til å flytte fra Nittedal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tør rett og slett ikke å flytte tilbake, sier mamma Fadumo Jama Ismail til Dagbladet.

Den somaliske familien bor nå hos slektninger i Oslo. Både den lokale skolen, kommunen, UDI, lensmannen og NOAS er, eller har vært inne, i saken.

Trusler og vold

Nå bor de seks somalierne sammen med en annen familie i en trang toromsleilighet i Oslo. Mamma Fadumo forteller om hvordan det hele begynte da de flyttet til Nittedal i begynnelsen av april 1996:

- Jeg trodde ikke slikt skjedde i et flerkulturelt Norge. Rasismen mot meg og min familie startet med det samme vi flyttet til bygda. Vi har vært i flere møter med diverse instanser, men nesten ingenting har forandret seg, hevder hun.

- Personer har omringet leiligheten vår, knust vinduer og kommet med trusler om å tenne på huset. Ungdommer har fulgt etter barna på vei hjem fra skolen. Rasistiske bemerkninger florerer. Det har vært slagsmål i skolegården. Jeg tør ikke å flytte tilbake på grunn av de sterke rasistiske holdningene. Jeg frykter for barnas liv, sier hun.

Blodig borgerkrig

Fadumo forteller at hun mistet sin mann i den blodige borgerkrigen som startet i 1991. Hun fikk opphold i Norge på humanitært grunnlag for fire år siden. Barna kom seinere.

- I tillegg til omsorgen for mine egne barn ble jeg nødt til å forsørge et barn som tilhører min datter som bor i Oslo, samt barn til min avdøde kusine og min avdøde søster. Barna har det ikke lett; fremdeles har de traumer fra krigen, og nå blir de utsatt for rasisme i et såkalt trygt og godt land. Av og til våkner de om natta på grunn av mareritt, sier hun.

Barna forteller om episoder på skolen, hvor norske ungdommer har gått til angrep på én eller flere av somalierne.

- Vi er redde. Vi vet aldri hva som kan skje på skolen. Det har vært flere konfliktsituasjoner, hvor vi har blitt banket opp, sier de.

Leilighet i Oslo

Lokalavisa Varingen har tidligere fortalt om episoder i skolegården. Ifølge avisa er det blitt spredd flygeblader med innmeldingsblanketter til organisasjonene Stopp Innvandringen og Viking på skolen.

Mamma Fadumo er usikker på hva som nå skjer med familien.

- Vi har vært i kontakt med flere instanser. Jeg håper vi kan få oss en leilighet i Oslo. For én ting er sikkert: vi flytter aldri tilbake, fastslår hun.

<B>PÅ FLUKT: </B> Fadumo Jama Ismail er på flukt sammen med barna hun forsørger. Barna tør ikke gå på skolen i Nittedal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!