På flukt med tysk pass

Den drapssiktede irakeren (32) er en jaget mann med tysk pass. Politiet sjekker om han har søkt asyl i Tyskland med falsk identitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSVINGER (Dagbladet): Den drapssiktedes kamerater og bror har til politiet forklart at han kan gjemme seg en rekke steder.

Kilder med kjennskap til asylsøknaden til siktede sier til Dagbladet at han har et tysk pass. Det betyr at han kan reise hvor som helst i verden.

Brukte mobil i Oslo

- Han kan være på flukt i Norge. Han kjenner en rekke personer i Oslo. Irakeren fortalte en god venn at han skulle til Oslo. Der skulle han få hjelp, sier to som kjenner asylsøkeren.

Den drapssiktede irakeren pendlet i ukene før drapet mellom Kongsvinger og Oslo.

Vennene mener det er sannsynlig at han er, eller har vært, i Oslo. Politiet har opplysninger om bruk av drapssiktedes mobiltelefon i Toftes gate på Grünerløkka i Oslo dagen etter drapet.

Brødre i Europa

- Han har kjente i Stockholm, og ikke minst i Tyskland, hvor han var lenge. Han kan også ha kommet seg til Irak. Uansett har han garantert fått hjelp fra noen han kjenner, sier venner av asylsøkeren.

32-åringen har også hevdet at han har brødre i Nederland og England. Politiet bekrefter overfor Dagbladet at de har sjekket adresser i Oslo-området, men at de ikke vet hvor han befinner seg.

Den drapssiktede irakeren kom til Norge 6. januar i år.

Ingen har sett ham siden onsdag i forrige uke. Cathrine Halvorsen (34) ble drept i sin leilighet tirsdag kveld eller onsdag morgen.

Drapsetterforskerne på Hedmark sjekker nå om irakeren hadde pass med seg da han forlot Kongsvinger. Politiet tror ikke han forlot Kongsvinger med bil. Ifølge Dagbladets opplysninger tror politiet han tok tog eller buss dagen etter drapet.

Asylsøkerens advokat, Bjørn Nærvik, har ikke hørt fra sin klient.

- Jeg har ikke hørt noe fra ham, men han skal ha problemer med å komme seg ut av Schengen-området dersom han ikke har pass, sier Nærvik.

Kom fra Tyskland?

På asylsøknaden oppgir 32-åringen at han kom til Norge direkte fra Irak. Men ifølge en rekke kilder skal han ha oppholdt seg to år i Tyskland før han kom til Norge.

Politiadvokat Rolf Thoresen sier politiet avventer svar fra tyske immigrasjonsmyndigheter på om 32-åringen kom fra Tyskland.

- Han kan også ha oppgitt en annen identitet dersom han har vært i Tyskland. Men nå forholder vi oss til den identiteten han har oppgitt, sier Thoresen.

32-åringen har fått et midlertidig fødsels- og personnummer i Norge.

Kilder med kjennskap til asylsøknaden sier drapssiktede er i besittelse av et tysk pass, som han hadde med seg til Norge.

Det er usikkert om hans riktige navn er oppført i det tyske passet.

Også Utlendingsdirektoratet ser nå på alle sider av saken.

- Han har ingen voldelig bakgrunn etter at han kom til Norge. Vi kan ikke kommentere detaljer i hans asylsøknad, men vi ser nå på saken, sier informasjonssjef Geir Løndal i UDI.

JAGES: Denne 32-årige irakeren er siktet for drapet på Cathrine Halvorsen.