Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På forbudt grunn

Iraneren Hossein Derakhshan (31) dro til Israel for å se landet han bare hadde hørt stygt om. Nå kan han se langt etter å dra tilbake til Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «For meg, en iraner oppdratt i post-revolusjonære Iran, har Israel alltid hatt tre fantastiske kvaliteter: ukjent, forbudt og derfor ekstremt tiltrekkende. Det er grunnen til at jeg omsider bestemte meg for å besøke Israel».

Slik starter den iranske bloggeren Hossein Derakhshan, Editor: Myself, fortellingen om sitt besøk i Israel. Formålet for turen var å utfordre stereotypene av både Iran og Israel.

Uønsket i Iran

Derakhshan er ikke den første iraneren som besøker Israel. Men - han er den første iraneren som daglig publiserte turen på sin internettblogg. Med sine daglige 20.000 lesere, vil Israel-besøket få konsekvenser for den iranske bloggeren: mest sannsynlig, vil han aldri få lov til å vende tilbake til moderlandet, Iran, igjen.

«Men jeg hadde et oppdrag, som det var risikoen vel verdt. Jeg ønsket å bryte de stereotype bildene som begge regjeringen bruker for å fremme sin radikale politikk», skriver Derakhshan.

Om stereotyper i Iran

«Jeg ble født og oppdratt i en religiøst, pro-revolusjonær atmosfære i Teheran. Som mange i min generasjon, visste jeg ikke noe om Israel, med unntak av at det var «en forfallende gruppe av jøder som hele tida konspirerer for å drepe muslimer og å ta fra dem landet med makt».

Av den grunn, eksisterte ikke Israel for oss. Unntaket var fredagsbønnene, som ble avsluttet med sin «død over»-sanger om Israel. Overalt ellers, til og med på kartene, var Tel Aviv hovedstaden til «sionist-regimet» eller «det okkuperte Palestina».

GUDFAR: 31-årige Hossein Derakhshan er en ivrig blogger, og den som har laget et system som gjør at det er enkelt for andre iranere å opprette egen blogg. Han omtales som bloggens Gudfar i Iran. Foto: Privat
GUDFAR: 31-årige Hossein Derakhshan er en ivrig blogger, og den som har laget et system som gjør at det er enkelt for andre iranere å opprette egen blogg. Han omtales som bloggens Gudfar i Iran. Foto: Privat Vis mer

De fleste iranere tror fremdeles at alle innflytelsesrike institusjoner i verden er - hemmelig - styrt av en liten grupper sionist-jøder (det iranske regimet skiller vanligvis ikke mellom jødedom og sionisme). Denne gruppa styrer også verden. Disse inkluderer CNN, The New York Times, Hollywood, Verdensbanken, Human Rights Watch og FN».

Om stereotyper i Israel

«På den andre sida kan jeg forestille meg hvordan israelernes oppfatning av Iran ble formet av deres egen regjering. Som et stort land med millioner av sinte muslimer, som alle ser er look-alikes av president Mahmoud Ahmadinejad, og som ønsker å ødelegge Israel med atomvåpen.

Jeg tenkte at dette spesielt ville gjelde for den yngre generasjonen, som ikke husker 30 år tilbake, da shahen i Iran var en nær alliert av Israel. Den gangen pleide også de to landene å utveksle titusener av turister hvert eneste år.

De kan naturlig nok ikke forstå den store forskjellen mellom konkurrerende politiske ideologier og rivaliserende maktgrupper i det nåværende iranske systemet. Heller ikke iranere vet stort om det fragmenterte partipolitiske systemet i Israel og dets interne kamper.

I trodde at israelere ikke så noen forskjell mellom Mr. Ahmadinejad og den tidligere reformist-presidenten Mohammad Khatami i Iran. Akkurat som iranerne ikke kan se ulikheter mellom Shimon Peres og Benyamin Netanyahu».

Tabu-bryting

Derakhshan ble spesielt overrasket over at det fantes så mange iranere i Israel.

På forbudt grunn

«Ved en tilfeldighet satt jeg ved siden av to iranere på en minibuss fra Jerusalem til Tel Aviv. Jeg ante ikke at Israel har verdens største andel av iranere i sin befolkning, utenfor Iran», skriver han.

De to mest kjente iranerne i Israel, er Israels president, Moshe Katsav og forsvarsminister Shaul Mofaz.

«Reaksjonene fra iranere har vært overraskende positive. Av de mange hundre kommentarene fra lesere innen- og utenfor Iran, var de aller fleste støttende. De mente turen min var et stort steg mot fred og forståelse», skriver Hossein Derakhshan på BBC.

31-åringen la også ut videosnutter fra Israel.

«Dette var bare en start. Etter besøket, har mange av mine iranske venner sagt at de også ønsker å besøke Israel. Det fikk meg til å tenke på og organisere gruppeturer med unge iranske kvinner og menn til Israel. Da kan også de dokumentere turen deres og bidra til å bryte tabuer. Til tross for presidentens retorikk, er iransk ungdom like interessert i bøker, musikk, filmer og dans som andre unge ellers i verden», skriver han.

Gudfar

31-årige Derakhshan, eller Hoder, som han kaller seg på internett, er en kjent person i bloggverdenen. Fram til 2000 bodde han i Irans hovedstad, Teheran, men flyttet så til Kanada etter at avisa han jobbet i ble stengt av landets myndigheter.

September 2001, startet han en weblogg på persisk, og han laget et system som gjorde at det var enkelt for andre iranere å opprette egen blogg. Han omtales stadig for bloggens Gudfar i Iran. Hans arbeid har medført at det i dag er over 30.000 iranere med egen blogg, noe det iranske regimet misliker sterkt. Stadig vekk stenger regimet ute iranernes blogger, i tillegg til at flere iranere har blitt sendt i fengsel for sine blogger. Derakshans logg er også blokkert i Iran.

- Mitt mål er å få en slutt på apatien blant unge iranere, sier han i et intervju med den israelske avisa Haaretz, og fortsetter:

- For å få unge mennesker nærmere politikken, må vi endre språket deres fordi det er der ideer blir skapt og avgjort. Jeg bruker et uoffisielt språk i bloggen min. Noen ganger også et litt røft språk, som i et satirisk program på amerikansk tv. Dette er eneste måten å skape nye normer på, sier 31-åringen.

Mer om Hoder

INSPIRERER: Hossein Derakshan sier han har fått mest positive tilbakemeldinger på bloggen sin. Her under foredrag med israelske studenter på kafé.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling