Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen siktet:

På fotballtur til Liverpool da samboeren skal ha tent på

Tor Mikkel Wara var på fotballtur i Liverpool med kamerater da samboer Laila Anita Bertheussen skal ha tent på familiens bil og diktet opp en straffbar handling, ifølge PST.

SJOKKERT: Justisminister Tor Mikkel Wara skal ha vært himmelfallen over siktelsen mot sin samboer Laila Anita Bertheussen. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet
SJOKKERT: Justisminister Tor Mikkel Wara skal ha vært himmelfallen over siktelsen mot sin samboer Laila Anita Bertheussen. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wara er en ihuga Liverpool-supporter. Denne helga var han sammen med fire venner og kolleger fra PR-byrået First House på Anfield og så Liverpool mot Burnley. Intetanende om dramaet som skal ha utspilt seg hjemme, og som kan bli skjebnesvangert for Waras politiske karriere.

To av dem Wara var sammen med, er de tidligere statssekretærene Ole Berget (Frp) og Sigbjørn Aanes (H).

Klokka 16 torsdag kom nyheten om at justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha satt fyr på familiens bil natt til søndag. Hun er siktet for å foreta noe som vekker mistanke om at en straffbar handling er begått uten at den er det.

Laila Anita Bertheussen (54), ble i går pågrepet av politiet og satt i avhør med PST til langt ut på kvelden. Hun nekter straffskyld i siktelsen mot seg, og mener politiet er på et blindspor.

Fikk sjokkbeskjeden av Erna

Mens Wara var på fotballtur skrev Bertheussen dette på sin Facebook-side natt til 11. mars:

«TM har vært bortreist siden onsdag og dette skulle være min slappe-av-helg uten for mye styr og alt det vaktholdet som følger med TM. Sånn gikk det ikke: cry: Jeg har ikke orket å lese avisene før nå og noen ting trigger meg mer enn andre.»

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

Så seint som tirsdag kommenterte Wara attentatene og truslene mot seg og familien overfor pressen i Stortinget. Han sa at familien prøvde å leve så normalt som mulig.

To dager seinere fikk han selv sjokkbeskjeden av statsminister Erna Solberg på hennes kontor. Finansminister Siv Jensen var også til stede under møtet.

På pressekonferansen kort tid etterpå sa Solberg at Wara ble sjokkert.

Siv ante ingenting

Finansminister Siv Jensen skal ikke ha visst noe da hun møtte på Statsministerens kontor.

RANSAKET BOLIGEN: Etterforskere ransaket justisminister Waras bolig utover kvelden torsdag. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet
RANSAKET BOLIGEN: Etterforskere ransaket justisminister Waras bolig utover kvelden torsdag. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet Vis mer

Statsministeren var da nettopp blitt informert om at politiet hadde fått rettens medhold i å pågripe Waras samboer.

Møtet var blitt til i all hast, og Dagbladets kilder sier at Jensen ikke ante hva som skulle møte henne.

Hun visste ikke at politiet engang mistenkte Laila Anita Bertheussen i saken.

Frp-lederen ante heller ikke at PST hadde etterforsket muligheten for at Tor Mikkel Waras samboer selv sto bak en eller flere av truslene mot justisministeren, ifølge Dagbladets kilder.

SIKTET: Justisministerens kone Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og ektemann Tor Mikkel Waras hjem i Oslo er blitt utsatt for flere trusler siden desember. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Nyheten kom som et digert sjokk på Jensen.

Det skal ha vært et følelsesladet møte mellom de tre. Alle var sterkt preget, får Dagbladet opplyst.

Rystet Wara

Under pressekonferansen, to timer etter møtet med Wara, sa Erna Solberg at hun var kjent med rykter i pressen om Bertheussens angivelige innblanding.

Dagbladets kilder sier Siv Jensen og kretsen rundt henne ikke var kjent med disse ryktene.

Selv skal Tor Mikkel Wara ha vært himmelfallen over siktelsen mot hans samboer. Ifølge Solberg og Jensen ba Wara om permisjon fra jobben som justisminister. Den ble innvilget på stedet. Det ble så bestemt at samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) skulle bli Waras stedfortreder. Det er uklart om Tor Mikkel Wara noen gang vil kunne vende tilbake til jobben justisminister.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen siktet for å ha startet brann i familiens bil. Dagbladets kommentator Marie Simonsen blir ikke overrasket om Tor Mikkel Wara går av etter PSTs siste oppdatering på Wara-saken. Reporter: Jesper Finsveen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

- Iscenesatt

En av aktørene i saken er Black Box-teateret i Oslo. Stykket «Ways of seeing» har filmet Wara og Bertheussens hjem uten tillatelse. Stykkets regissør Pia Maria Roll sa onsdag til VG at truslene mot Wara virket iscenesatt.

Roll mente det var åpenbart at målet med truslene var å få det til å virke som om personer til knyttet til stykket «Ways of seeing» på Black Box sto bak truslene.

Det fikk Erna Solberg til å reagere kraftig. Statsministeren ba Black Box vise ryggrad.

Nektet å beklage

På pressekonferansen, etter det var blitt kjent at PST mener truslene er iscenesatt, ville Solberg ikke beklage.

- Nei, jeg mener at ingen bør spekulere i saker som er under løpende politietterforskning. Det står jeg helt inne for. Det mener jeg i denne saken og i andre saker, sa Solberg på pressekonferansen.

- Det er ingen grunnlag for at man skal si unnskyld basert på det jeg sa i går, la hun til.

Advokaten til regissør Roll og de andre bak stykket på Black Box forteller Dagbladet at de fortsatt krever en unnskyldning fra statsministeren.

SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Wara sin samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for overteredelse av straffeloven paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!