Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- På fredag får vi prøve to ganger!

Nye sjanser for Fuglesang og Discovery etter at kritisk feil ødela oppskyting.

PRØVER IGJEN PÅ FREDAG:  En ødelagt ventil førte til at Discoverys andre forsøk ble utsatt. Fredag prøver Christer Fuglesang og resten av mannskapet på nytt. Foto: REUTERS/NASATV/SCANPIX
PRØVER IGJEN PÅ FREDAG: En ødelagt ventil førte til at Discoverys andre forsøk ble utsatt. Fredag prøver Christer Fuglesang og resten av mannskapet på nytt. Foto: REUTERS/NASATV/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAPE CANAVERAL, FLORIDA (Dagbladet): NASA tar sikte på to nye oppskytingsforsøk med romferjen Discovery på fredag, lokal tid. Tull med en drivstoffventil forpurret dagens nedtelling, men det var trolig instrumentfeil, sier oppskytingsmanagere.

«Inget försök i morgon heller. Tidigast fre 28:e, straxt efter midnatt vår tid. 28:e kan vi t.o.m prova två ggr - också straxt före midnatt!», skriver en optimistisk Fuglesang på Twitter.

Oppdaget under fylling
Feilen på drivstofftanken ble oppdaget under fylling.

- Da vi forsøkte å lukke den så fikk vi ingen indikasjoner på at den ble lukket, sier NASAs Mike Moses under en sen og forsinket pressekonferanse på Kennedy Space Center (KSC).

Det første av de nye forsøkene vil finne sted klokken 06.22 fredag morgen, norsk tid. Dette er imidlertid svært tentativt og avhenger av en rekke faktorer. Viktigst er at dette faktisk dreier seg om en instrumentfeil.

- Vi vil få større klarhet i dette i morgen, når ingeniørene har foretatt sine tester og de første resulatene tikker inn, sier Moses.

Tanken måtte tømmes og luftes fullstendig før testene av ventilen kunne starte.

Siste sjanse
- Dersom det faktisk er en feil med ventilen som gjør at den ikke lukker seg, slik at vi må bytte den ut, så rekker vi trolig ikke å skyte opp før 30. august, legger han til.

Det betyr at Discovery i så fall ikke får nye forsøk før i oktober, blant annet på grunn av et russisk og et japansk romfartøy som skal til ISS.

Selv om de helt fra starten mistenkte at det dreide seg om instrumentfeil, så fastslår oppskytingskriteriene at de ikke kan fortsette. Ventilen er kritisk dersom noe skjer på plattformen og drivstofftanken med flytende hydrogen må tømmes kjapt.

Av andre bekymringer for fredagens forsøk er et stormsystem i sør, hydrogenmålinger som var litt utenfor det normale under dagens tanking og ikke minst: Kan de ta sjansen på å skyte opp med et instrument som beviselig viser feil?

For Christer Fuglesang og den øvrige besetningen så betyr forsinkelsene at de får en ny sjanse til å møte familiene.

- De får litt fritid i morgen, sier Mike Moses.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media