På freds-besøk

Mette-Marit ville vite mer om de etiske sider ved bruk av militærmakt og Haakon skulle gjerne diskutert i fire timer til. Slik oppsummerer forsker Henrik Syse kronprinsparets besøk hos Institutt for fredsforskning (PRIO) i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paret selv var strålende fornøyd med sitt besøk hos instituttet en solvarm augustettermiddag, kun få dager før de reiser til London for å studere.

- Tusen takk for oss. Det har vært virkelig spennende, sa kronprinsesse Mette-Marit til instituttets direktør Stein Tønnesson.

Hennes gemal var ikke mindre positiv etter besøket.

- Vi ble invitert hit og syntes det var interessant å bli orientert om hva PRIO jobber med. Det var i og for seg uavhengig av studiene, men det var spennende å lære mer. De legger ned et godt stykke arbeid her, sa en blid kronprins til NTB etter møtet.

Midtøsten

Kronprinsen og familien reiser til London neste uke der de skal oppholde seg i ett år for å studere utviklingsspørsmål. Både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var ivrige og stilte mange spørsmål om PRIOs arbeid.

- De var interessert i Midtøsten-problematikken og Norges rolle der. De var også interessert i den etiske problematikken om når det er riktig å intervenere i forbindelse med Afghanistan og hvilke argumenter som ble brukt for og mot der. De var også interessert i dette med årsaker til krig, kunne Syse fortelle.

- Vi hadde morsomme diskusjoner med dem om det vi la fram. De hadde mange spørsmål begge to, sier Syse til NTB.

På engelsk

Hele møtet foregikk for øvrig på engelsk.

- De snakker veldig godt engelsk begge to og det var en løs og fin diskusjon vi hadde, sier Syse.

Kronprinsen skal ta en ettårig mastergradstudium ved London School of Economics mens kronprinsessen skal ta kurs ved School of Oriental and African Studies, som er en del av University of London.

- Jeg tror de opplevde besøket som veldig nyttig i forhold til det de skal gjøre i London. Man må huske at når de kommer til London blir de relativt ofte spurt om hva som skjer i Norge på forskning innenfor deres fagfelt, fred og utvikling, sier Syse som også tok initiativ til å invitere kronprinsparet.

- Diskuterer en del

Syse har inntrykk av at kronprinsparet diskuterer freds-og utviklingsspørsmål ved «kjøkkenbordet».

- Jeg har inntrykk av at de er opptatt av en del av de samme tingene og diskuterer dette en del. Mette-Marit var nok særlig opptatt av de etiske sidene ved bruk av militære midler for å løse konflikter. Hun er opptatt av, det er jo begge gjennom sitt humanitære fond, hvordan andre land kan gjøre en forskjell når det gjelder å løse konflikter. Kronprinsen sa at han nå gjerne skulle hatt en tre-fire timer hvor vi kunne snakket om dette, smiler en fornøyd PRIO-forsker.

Ifølge informasjonssjef Agnete Schjønsby ved PRIO var det paret selv som hadde uttrykt et særlig ønske om å bli orientert om prosjektet «Etikk, normer og identitet» som ledes av Henrik Syse, avdøde statsminister Jan P. Syses sønn.

Fredsforskningsinstituttet er for tiden engasjert i forskningsprosjekter blant annet om utviklingen i Midtøsten, Kaukasus og Tsjetsjenia.

Instituttet har cirka 50 ansatte. Rundt halvparten av forskerne har utenlandsk bakgrunn.

(NTB)

BLE ORIENTERT: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon besøkte Institutt for fredsforskning i Oslo i dag. Her blir de orientert av direktør Stein Tønnesson.