På frifot med stort utbytte etter verditransportran

Ranerne fikk forsprang på politiet etter å ha satt NOKAS-vekterne ut av spill. Store ressurser satt inn i jakten.

TEKNISK ETTERFORSKNING: Politiets kriminalteknikere jobbet i dag lenge med å sikre mulige spor ved Skedsmo senter etter ranet av NOKAS-vekterne.
TEKNISK ETTERFORSKNING: Politiets kriminalteknikere jobbet i dag lenge med å sikre mulige spor ved Skedsmo senter etter ranet av NOKAS-vekterne.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du informasjon om ranet? Send sms/mms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): NOKAS-vekterne som ble ranet ved DnB NORs minibank på Skedsmo senter i natt, hadde kjørt en stor del av sin planlagte rute og hadde trolig med seg kontanter fra nattsafer i hele Øvre Romerike da de ble overfalt av de maskerte og bevæpnede mennene.

Etterforskerne visste i ettermiddag ikke hvor mye ranerne har fått med seg, men legger ikke skjul på at utbyttet er betydelig.

- Man kan si at ranet ble fullført. De har kommet seg unna med penger, er alt politiadvokat Eivind Kluge vil si om beløpet foreløpig.

Romerike politidistrikt har i løpet av dagen fått tips med flere interessante vitneobservasjoner, men har ingen konkret informasjon om hvilket miljø som kan stå bak. Etterforskerne skal nå få bistand av blant andre oslopolitets eksperter på organisert kriminalitet.

Forsinket politijakten Ransalarmen ved Skedsmokorset ble utløst klokka 03.45 i natt. Men da hadde gjerningsmennene allerede skaffet seg et betydelig forsprang.

- Ranerne forhindret vekterne fra å melde fra, og det gikk noe tid før de kunne utløse ransalarmen, sier Kluge til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere om vekterne ble bundet, eller hvor lenge de var satt ut av spill.

- Det ble brukt fysisk makt i tillegg til at de ble truet med våpen. Vekterne er fysisk uskadd, men de er naturlig nok preget av det de har opplevd, sier Kluge.

De tre eller fire ranerne slo til da vekterne var i ferd med å fylle en minibank. Utover at ranerne var mørkkledde, hadde finlandshetter og muligens snakket gebrokkent norsk, skal de NOKAS-ansatte ikke ha klart å gi noe signalement av mennene eller fluktbilen.

- Fullførte ranet Det har ikke kommet meldinger om at sikkerhetssystemer som ødelegger kontanter med for eksempel fargeampuller, har blitt utløst. Ingen sporingsmekanismer ser heller ut til å ha ledet politiet nærmere ranerne. Trolig inneholdt nattsafene som vekterne hadde tømt, helgeomsetning fra et stort antall bedrifter.

- Hvor store verdier det er snakk om kan jeg ikke si noe om, sa administrerende direktør Peter Wesenberg i NOKAS til NTB tidligere i dag.

Han opplyste også at NOKAS måtte varsle flere av sine kunder om ranet.

Etterforskerne jobbet i kveld med å analysere overvåkningsvideoer som er hentet inn fra flere kameraer i området. Politiet har ennå ikke funnet noen fluktbil, og hadde få spor å gå etter nattas væpnede politijakt, der både hundepatruljer og helikopter deltok.

- Siden vi ikke vet hvilken vei de har dratt eller hvilken tilknytning de har, ble alle politidistriktene i nærheten og grenseovergangene varslet, sier Kluge, som oppfordrer publikum til å melde fra om de har sett noe påfallende i aktuelle områder:

- Det kan være biler i høy fart eller mistenkelig aktivitet på annen måte. Verditransporten kjørte også en lengre runde på Øvre Romerike før ranet, og det er derfor svært interessant om noen har sett for eksempel at personer følger etter NOKAS-bilen.

Ut av det blå Etter det Dagbladet erfarer kom ranet i natt helt uten forvarsel. Mens politiet i Follo i fjor avverget et lignende ran og pågrep flere kjenninger etter å ha fått etterretning i forkant, skal politiet denne gang verken ha hørt om ransplaner eller at  kriminelle hadde skaffet medhjelpere som kan stå bak en slik operasjon.

Etter at det såkalte ransmiljøet i praksis ble pulverisert av politiet under etterforskningen av Nokas-ranet og Munch-ranet i 2004, har det knapt forekommet godt planlagte, grove ran  i Norge. Nattas ran framstår som det mest «profesjonelle» tilslaget på mange år, og er det første mot en verditransport siden 2008, der en vekter selv var involvert.

- Et ran som det i natt krevere en del planlegging og innsats. Vi har ikke hatt noen slike på veldig lenge, og politiet prioriterer veldig høyt å oppklare denne saken. Vi bruker alle tilgjengelige ressurser og vil få bistand av blant andre spesialister i oslopolitiet, bekrefter Kluge.