SLIPPER FENGSLING: Eirik Jensen er med kjæresten Ragna Lise Vikre og holder kunstutsilling i helga, før dommen mot ham kommer på mandag. Kampen videre i rettssystemet kan bli lang, men den tidligere politilederen blir ikke fengslet etter domsavsigelsen på mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLIPPER FENGSLING: Eirik Jensen er med kjæresten Ragna Lise Vikre og holder kunstutsilling i helga, før dommen mot ham kommer på mandag. Kampen videre i rettssystemet kan bli lang, men den tidligere politilederen blir ikke fengslet etter domsavsigelsen på mandag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen

- På frifot uansett utfall

Spesialenheten sier de ikke vil begjære fengsling av den korrupsjons- og narkotiltalte eks-politilederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere politilederen Eirik Jensen (60) risikerer å bli dømt til 21 års fengsel når han stiller til domsavsigelse i Oslo tingrett på mandag.

Klokka 09.30 mandag begynner rettsmøtet der Eirik Jensen og hasjbaronen Gjermund Cappelen vil få dommen mot seg forkynt.

Tingretten anslår at det vil ta fire timer å lese opp dommen før de kommer til domsslutningen, altså hvorvidt retten finner de skyldig eller ikke, og eventuelt hvor lang straff de får.

Ikke grunn til fengsling

Men uansett hvor streng straff tingretten eventuelt ilegger den tidligere politilederen Eirik Jensen, vil han ikke bli fengslet.

Det bekrefter påtalemyndigheten i saken mot Jensen, Spesialenheten for politisaker, overfor Dagbladet.

- Spesialenheten har vurdert om det er grunnlag for å fengsle Jensen ved en eventuell domfellelse, og etter en konkret vurdering kommet til at vi ikke vil begjære fengsling, sier assisterende sjef i Spesialenheten og aktor, Guro Glærum Kleppe, til Dagbladet.

SPANET PÅ:  Politiet spanet på Cappelen etter at de hadde gjort innbrudd i hasjlageret hans. Det førte dem til en Kiwi-butikk på Grønland, og politimann Eirik Jensen. Her er videoen fra spaneren. Video. Politiet Vis mer

- Saken gjelder alvorlige lovbrudd, men kjerneområdet for bestemmelsen om såkalt rettshåndhevelsesarrest er grove volds- og seksuallovbrudd. Øvrige fengslingsgrunner foreligger ikke, sier hun.

- På frifot uansett

Jensens forsvarer, Arild Holden, sier han fikk vite om avgjørelsen sist uke.

- Dette betyr at han er på frifot uansett utfall, og han blir uansett resultat ikke fengslet. Han blir heller ikke det på et seinere stadium, sier Holden.

Det betyr at Jensen eventuelt ikke må i fengsel før det er en rettskraftig dom og han blir kalt inn til soning.

PÅ VEI UT: Eirik Jensen og kjæresten Ragna Lise Vikre (t.h.) forlater retten etter første dag. Utenfor rettslokalet ble Jensen kalt «jævla svin». Video: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer

Det vil ikke Holden gå inn på nå, men det er i forkant av avsigelsen antydet fra flere hold at saken kan bli anket uansett utfall. Avstanden mellom påtalemyndigheten og Eirik Jensens forsvarere er gigantisk. De ber om 21 år. Han går for full frifinnelse.

Jensen tror på anke

I et stort intervju med Dagbladet i dag sier Jensen følgende:

- Går det min vei, så er det vel 99 prosent sannsynlighet for at Spesialenheten vil prøve seg på nytt. Og hvis det ikke går min vei eller jeg er misfornøyd med vektleggingen av ulike momenter, vil jeg vurdere det samme. Det kan bli en ny runde, det må vi være forberedt på.

Dersom dommen mot Jensen og Cappelen blir anket, er det usikkert når en ankeforhandling vil kunne finne sted.

- På det nåværende tidspunkt er det umulig å si når en eventuell ankeforhandling vil kunne gjennomføres, sier direktør i Borgarting lagmannsrett, Mari Fjærtoft Trondsen til Dagbladet.

- Konkret vurdering

Hun forteller at det er mange faktorer som spiller inn når en ankeforhandling skal berammes, som for eksempel hvor omfattende og lang saken er, og hvor mange andre saker som venter på behandling.

- Lagmannsretten behandler et stort antall saker, både straffesaker og sivile saker. Straffesaker skal i utgangspunktet prioriteres, men jo større en sak er, jo lengre tid kan det ta før saken kommer opp til behandling. Det gjøres imidlertid en konkret vurdering av hver enkelt sak, sier Trondsen.

- Hvordan denne vurderingen eventuelt vil slå ut i Jensen-/Cappelen-saken, kan jeg ikke si noe om i dag, tilføyer hun.

Hun forteller at dersom saken blir anket og påtalemyndigheten ber lagmannsretten forhåndsberamme den, vil domstolen vurdere dette.

Ber om 18 år for Cappelen

Statsadvokat Lars Erik Alfheim har lagt ned påstand om 18 års fengsel for medtiltalte Gjermund Cappelen. Statsadvokaten mener Cappelen fortjener til sammen tre års strafferabatt for å ha snakket inn Jensen og for å ha tilstått.

Gjermund Cappelen er allerede dømt for befatning med et drøyt tonn hasj i den såkalte oppbevaringssaken, som leder av en hasjliga. Straffen hasjbaronen får i den saken vil først bli avgjort i denne saken. Cappelen har allerede sittet over 1300 dager i varetekt.

Cappelen uttrykte at han mente påstanden på 18 år var altfor streng, og hasjbaronen ble tydelig overrasket i retten.