Russlands invasjon av Ukraina:

På frykt-toppen: «Størst trussel»

Mannen Norge frykter mest, har invadert to naboland og lagt egne landområder i ruiner. Likevel mener NTNU-professor at USA er en større trussel mot verdensfreden enn Vladimir Putin.

FRYKTER PUTIN: Av et utvalgt knippe verdensledere er Russlands president Vladimir Putin den lederen nordmenn mener utgjør den største trusselen mot verdensfreden. Foto: AFP / NTB
FRYKTER PUTIN: Av et utvalgt knippe verdensledere er Russlands president Vladimir Putin den lederen nordmenn mener utgjør den største trusselen mot verdensfreden. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Russlands president Vladimir Putin er den verdenslederen nordmenn frykter soleklart mest. Det går fram av en meningsmåling Ipsos har gjennomført på vegne av Dagbladet.

Satt opp mot hverandre, frykter nordmenn Putin langt mer enn de til sammen frykter Kinas president Xi Jinping, Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Joe Biden.

Hele 80 prosent av de spurte svarte at Putin utgjør den største trusselen mot verdensfreden, sammenliknet med 38 prosent i 2021.

Årsaken er like naturlig som den er brutal, ifølge ekspertene: Russlands invasjon av Ukraina.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

Peker på USA

Deretter skiller ekspertene lag.

Russland-kjenner Iver Neumann, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI), mener Vladimir Putins Russland per nå utgjør den største trusselen mot verdensfreden.

- Jeg setter Putin først fordi vi vet at han er villig til å gå til krig. Han har gjort det flere ganger tidligere, i Georgia, i Tsjetsjenia og i Ukraina tre ganger. Vi vet at dette er en del av hans normale repertoar i internasjonal politikk, sier Neumann til Dagbladet.

NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk, har et vidt forskjellig syn på saken.

- For noen år siden husker jeg at SV forårsaket en liten skandale da det sto i partiprogrammet deres at USA var den største trusselen for verdensfreden. De har egentlig helt rett. Hva USA gjør og ikke gjør har langt større betydning for det spørsmålet enn de fleste andre land. Derfor er Joe Biden og USA den største trusselen for verdensfreden, men trusselen er ikke personavhengig av ham, sier Jakobsen.

GJENTA SETNINGEN: Det spekuleres i om at USAs president Joe Biden tabbet seg ut under en tale fredag 8. juli. Video: Reuters. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- USA sitter på nøkkelen

Jakobsen er verken venstreradikaler eller spesielt negativt anlagt overfor USA, men er ikke i tvil da Dagbladet spør. Han regner sågar med at han «kan komme til å få tyn for dette», men sier det likevel.

- Jeg har ingenting mot USA, men poenget er at USA har kontroll over en betydelig del av maktmidlene i verden. Da er det så rett fram at de har den største rollen å spille. Dette har ikke noe med om USA er gode eller onde, men rett og slett at de er suverent mektigst, sier NTNU-professoren, som tidligere er blitt prisbelønt for sin forskning.

MØTE: Første og foreløpig siste gang Joe Biden og Putin hadde et fysisk toppmøte som presidenter, var i januar i år. Foto: AFP / NTB
MØTE: Første og foreløpig siste gang Joe Biden og Putin hadde et fysisk toppmøte som presidenter, var i januar i år. Foto: AFP / NTB Vis mer

At USA er mektigst, betyr også at de har størst potensial til å utgjøre en trussel, mener Jakobsen.

Han bruker USAs konflikt med Kina om Sør-Kina-havet og Taiwan som eksempler når han skal forklare hvordan USA og Joe Biden kan utgjøre en større trussel enn for eksempel Putin og Xi.

- Går USA for langt og foretar en handling som oppfattes som aggressivt av Kina, eller vice versa, kan partene havne i en negativ spiral. Denne balansegangen er veldig krevende, men som regel er det USA som sitter på denne nøkkelen, sier NTNU-professoren.

ANGRIPER SKYTTERGRAVENE: En video publisert av Ukrainas 24. brigade skal vise den private paramilitære «Wagner-gruppen» angripe ukrainske skyttergraver i april 2022. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Dette er eksemplene

Han avviser at han er bekymret for at USA med viten og vilje ønsker eller kommer til å gjøre noe som ødelegger verdensfreden.

- Hovedpoenget er at det USA gjør og ikke gjør, har stor betydning for veldig mye i verden. Når USA sender tusenvis av soldater til Europa og Asia er det en militær handling, men den er ment å være avskrekkende. Problemet som lurer er hele tida denne spiraldynamikken, sier Jakobsen.

Igjen kommer han med et nytt eksempel.

- Hadde USA, under Trump, faktisk trukket seg helt ut av Europa og Asia, ville det ha åpnet stort rom for regionale aktører som Russland og Kina. I praksis ville en slik handling ha truet verdensfreden mer enn andre ting, men det betyr ikke nødvendigvis at USA ville ha vært moralsk ansvarlig for at verdensfreden ble truet, sier professoren.

KINA: Kinas president Xi Jinping kom med kraftige advarsler i en flammende tale under en nøye regissert markering av Kommunistpartiets hundreårsjubileum. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Xi nummer to

Han forstår imidlertid godt hvorfor nordmenn flest mener Putin utgjør den største trusselen, og kaller det naturlig, gitt situasjonen i Ukraina.

- Samtidig vil veldig mye av de internasjonale maktforholdene, stabiliteten og ustabiliteten i åra framover avhenge av USA og Kina. Det langsiktige strategiske spillet vil skje mellom USA og Kina, og så lenge Xi Jinping regjerer, vil han også høre hjemme på denne lista, sier professoren.

NUMMER TO: Kinas president Xi Jinping leder et land som er «tiltakende aggressive», ifølge ekspert. Foto: AP / NTB
NUMMER TO: Kinas president Xi Jinping leder et land som er «tiltakende aggressive», ifølge ekspert. Foto: AP / NTB Vis mer

Og igjen er ekspertene enige, for også FNI-direktør Neumann mener Xi Jinping er en god nummer to på trussel-lista.

- Han er tiltakende aggressiv både overfor Taiwan, først og fremst, og andre land rundt Sør-Kina-havet og Japanhavet. Det kommer stadig sterkere og mer aggressive meldinger fra Kina, og konsekvensene av det kan bli større.

BESØK: Her besøker Jonas Gahr Støre Ukraina. Vis mer

Kraftig endring

I 2021 stilte Dagbladet det samme spørsmålet gjennom Ipsos. Selv om Vladimir Putin også da toppet kåringen, var bildet langt mer nyansert.

38 prosent mente at Putin utgjorde den største trusselen mot verdensfreden. Én av fire (25 prosent) mente at Kinas Xi Jinping var den største trusselen, mens 20 prosent svarte Nord-Koreas Kim Jong-un.

I år er det bare 7 prosent som mener at Xi er den største trusselen, og bare 4 prosent som mener at den største trusselen heter Kim.

I fjor mente 4 prosent av nordmenn at USAs president Joe Biden var den verdenslederen som utgjorde den største trusselen mot verdensfreden. I år er antallet 3 prosent.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer