På fylla om bord

Ansatte på danskebåten mellom Oslo og København drikker seg fulle om bord, selv om de har ansvaret for de reisendes sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med skjult kamera på personalrommet «Den Grønne», har avisa Ekstra Bladet og dansk TV 2 avdekket at ansatte om bord på DFDS-rutene mellom Oslo og København drikker seg fulle mens de har ansvaret for sikkerheten om bord.

Ekstra Bladet skriver at avisa har snakket med over 50 tidligere og nåværende ansatte, som forteller om fyll om bord blant de ansatte.

Promillegrensen for de ansatte er 0,2 når de er på vakt, og 0,4 når de har fri. Grunnen til at de ansatte også skal være edru når de har fri, er at de har sikkerhetsoppgaver om bord i tilfelle en nøds-

situasjon skulle oppstå.

0,4 promille tilsvarer cirka en øl, men ifølge Ekstra Bladet skal flere ansatte ha hatt problemer med å prate rent. En ansatt i kjøkkenet som avisa møter, sier han har drukket en halv flaske Bacardi. Han forteller hvilken sikkerhetsoppgave han har ansvaret for:

-  Jeg er i branngruppa. Jeg skal passe på slangen. Brann-slangen. Alltid, alltid.

Må drikke om bord

Selv om DFDS har bestemt at de ansatte bare kan ha en promille på 0,4, selger rederiet billig øl og vin til de ansatte med en klausul om at de må drikke det om bord.

 SPARKET: Ansatte på danskebåten har fått sparken på grunn av fyll. Foto: Truls Brekke
SPARKET: Ansatte på danskebåten har fått sparken på grunn av fyll. Foto: Truls Brekke Vis mer

Til det svarer DFDS-direktør Søren Jespersen:

-  Det er ikke alle ansatte som kjøper øl og vin. Man kan også godt ta en øl som ansatt når man har fri. Men man har sikkerhetsoppgaver om bord, så grensen går der.

Ekstra Bladet trykket i går et privatfoto av en førstestyrmann i uniform på fest. Flere hevder at også sjefene drikker om bord.

-  Jeg har sett sjefer om bord som var for fulle til å jobbe. Det sier Uffe Jørgensen, som er ansatt på danskebåten, til avisa.

-  Jeg serverte under et møte mellom kaptein og styrmenn, hvor de drakk ei flaske vin hver, sier Thomas Skau - en tidligere ansatt.

Økt kontrollen

Det engelske firmaet Medscan skal være leid inn for å gjennomføre uanmeldte urinprøver av de ansatte. To berusede ansatte på Oslo-båten «Pearl of Scandinavia» fikk også sparken for et par uker siden, skriver avisa.

Etter at TV 2 og Ekstra Bladet konfronterte DFDS-direktør

Søren Jespersen med materialet, har han sjøsatt en intern undersøkelse og kalt inn alle kapteiner på DFDS\' båter til møte.

-  De nekter for at festene har funnet sted, sier Jespersen til Ekstra Bladet.

Jespersen har også økt kontrollen av DFDS-personalet, og alle har måttet gjennomgå en uanmeldt alkohol- og narkotest.

-  Disse menneskene jobber ikke lenger i DFDS hvis det dere viser på bildene er riktig, uttaler Jespersen til avisa.

Ifølge assisterende sjøfarts-

direktør Sigurd Gude, kan ikke norske myndigheter gjøre noe med saken fordi DFDSs båter er registrert i Danmark.

-  Vi kan bare foreta en havnestatskontroll på utenlandskregistrerte skip som ligger i norske havner. Det vil si en begrenset kontroll av sertifikater og kvalifikasjoner. At det har vært fulle sjøfolk på DFDS, blir opp til danske myndigheter å rydde opp i, sier Gude. Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med DFDS i går kveld.