- På gjensyn i Oslo

En spasertur på myke tepper i Det hvite hus sammen med statsminister Kjell Magne Bondevik, gjorde at Bill Clinton bestemte seg for å komme til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før samtalene med Bondevik i Washington sist fredag var Bill Clinton tydeligvis ikke klar over Midtøsten-møtet i Oslo i begynnelsen av november. Men på tomannshånd fortalte Bondevik om Oslo-arrangementet.

Dette fikk trolig den amerikanske presidenten til å fatte beslutningen om på kort varsel å reise til Norge.

Invitasjonen

Til Dagbladet forteller Bondevik om hvordan møtet med Clinton i Det hvite hus artet seg:

- På en fotoseanse før møtet ble Clinton spurt om han ville komme til Norge, men svarte «Er jeg invitert?». Da fotografene var borte, gjorde jeg det klart at det var en stående invitasjon fra Kongen om å komme til Norge. Samtidig inviterte jeg ham til Oslo i forbindelse med minnehøytideligheten for Rabin.

Clinton forklarte at han hadde vært i Norge som student for 30 år siden, og at han hadde likt seg godt. Jeg svarte: «Da er det på tide at du kommer tilbake. Det vil også være historisk i og med at du vil være den første amerikanske presidenten som besøker landet.» Clinton lovet å tenke over det.

Prat i korridoren

Etter dette ble det ført politiske samtaler som endte i en lunsj. Da lunsjen var over, gikk Bondevik og Clinton på tomannshånd gjennom korridorene i Det hvite hus.

- Jeg tok på ny opp saken om et norgesbesøk, og sa at vi kunne være fleksible med tanke på datoene for Midtøsten-møtet. Men Clinton understreket at hvis han kom, så ville han komme til fastsatt tid. Det var tydelig at Clinton svært gjerne ville delta, og at han ikke hadde vært klar over arrangementet før vi møttes. Da vi tok farvel på trappa til Det hvite hus, sa jeg: «På gjensyn i Oslo.»

- Og du er sikker på at Clintons besøk ikke kolliderer med en Molde-kamp?

- Ja. Og om så hadde vært, ville Clinton gått foran, forsikrer han lattermildt.