RUSSISK DOMENE:  I den russiske varianten av kartet er det tegnet inn en grense mellom Krim og Ukraina, mens grensen mellom Krim og Russland (til høyre i bildet) er fjernet. Foto: Google Maps, maps.google.ru
RUSSISK DOMENE: I den russiske varianten av kartet er det tegnet inn en grense mellom Krim og Ukraina, mens grensen mellom Krim og Russland (til høyre i bildet) er fjernet. Foto: Google Maps, maps.google.ruVis mer

På Google Maps er Krim nå en del av Russland

Men kun for russiske brukere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 17. mars i år erklærte Krim seg som en selvstendig republikk. Dagen etter skrev Putin under på en avtale om at området innlemmes i Russland. Myndighetene i Ukraina, USA og EU anerkjenner ikke folkeavstemningen.

Denne geopolitiske situasjonen har også skapt en konfliktsituasjon for internasjonale kartografer. Etter avstemningen hadde Google Maps satt regionen som fortsatt tilhørende Ukraina.

Dette skal angivelig ha fått russiske myndigheter til å reagere og lagt press på Google for å gjøre Krim til en del av Russland, ifølge Moscow Times.

Endret kartet Nå har Google Maps fjernet grensen mellom Russland og Krim, og samtidig tegnet inn grense mellom Krim og Ukraina.

Men den nye grensen er kun å se for russiske brukere.

For resten av verden, inkludert det norske domenet, vises grensen mellom Ukraina og Krim som en stiplet linje, som er forbeholdt omstridte grenser.

Og om man sjekker den ukrainske varianten av Google Maps, er den stiplede gremsemarkeringen såpass svak at man må forstørre kartet før man ser den skikkelig.

I NORGE:  Slik ser kartet ut på det norske domenet. Her er det en stiplet linje, som markerer at det er en omstridt grense. Foto: Google Maps, maps.google.no
I NORGE: Slik ser kartet ut på det norske domenet. Her er det en stiplet linje, som markerer at det er en omstridt grense. Foto: Google Maps, maps.google.no Vis mer

Det ser ut til at endringene kun gjelder for grensene, merkelig nok. Stedsnavnene er fortsatt oppført som tilhørende Ukraina, skriver The Independent.

- Lokale lover En talsperson for Googles kontor i Russland, Svetlana Anurova, bekrefter overfor nyhetsbyrået ITAR-TASS at disse endringene har blitt gjort og forklarer det slik:

- Googles kartografer gjør alt de kan for å tilby objektive kart i omdiskuterte områder. Der hvor det er relevant, får omstridte grenser en annen form for markering. Vi følger de lokale lovene hva gjelder grenser og geografiske navn, sier Anurova til ITAR-TASS.

Også andre nettjenester har fått merke konflikten. Ifølge Foreign Policy ble det ganske umiddelbart en strid Wikipedias kart over Russland etter avstemningen på Krim. Kartet ble byttet ut fire ganger, i varianter med og uten Krim, før administratoren bestemte seg for stenge hele siden.

NESTEN USYNLIG.  I Ukraina er den stiplede linjen veldig svak, og vanskelig å oppdage ved første øyekast. Foto: Google Maps, maps.google.ua
NESTEN USYNLIG. I Ukraina er den stiplede linjen veldig svak, og vanskelig å oppdage ved første øyekast. Foto: Google Maps, maps.google.ua Vis mer