Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På grensen til å sende ut ekstremvarsel

Varsler femårsflom i Nordland og Nord-Trøndelag.

FEMÅRSFLOM: Restauranthuset Atlanten var lenge i fare for å bli tatt av de enorme vannmassene i Steinkjerelva under en flom i 2006. Mildvær og store nedbørmengder kan nok en gang føre til oversvømmelser i Nord-Trøndelag og Nordland på tampen av året.  Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet
FEMÅRSFLOM: Restauranthuset Atlanten var lenge i fare for å bli tatt av de enorme vannmassene i Steinkjerelva under en flom i 2006. Mildvær og store nedbørmengder kan nok en gang føre til oversvømmelser i Nord-Trøndelag og Nordland på tampen av året. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk institutt varsler at store mengder nedbør kan føre til flom i områdene Nord-Trøndelag, Helgeland, Satlfjellet og Salten. Et forventet lavtrykk fra Atlanteren kan føre med seg mellom 70 og 120 millimeter nedbør i døgnet.

Overvåker situasjonen Vervarslinga for Nord-Norge har gått ut med et Fase-A varsel, som er steget før et ekstremvarsel.

- Vi har økt bemanningen og overvåker situasjonen nøye. Vi er på grensen til å sende ut et ekstremvarsel, sier vakthavende meteorolog Rafael Kuhnel til NRK.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fulgt opp med å justere flomvarselet til gult nivå, som tilsier en mulig femårsflom i Nordland.

- Det er meldt om varmt vær og store mengder nedbør, noe som kan føre til flom. Foreløpig har vi kun meldt for Nordland, som er spesielt utsatt, sier senioringeniør, Anne Gunnvor Berthling, i NVE til Dagbladet.

Flomvarselet kan bli oppjustert Varselet gjelder foreløpig fra og med tirsdag. Berthling forteller at det vil bli gjort en ny vurdering mandag morgen.

- Vi kommer til å komme med en ny prognose mandag morgen. Da vil vi vite mye mer om hvor stor flomfaren faktisk er. Det er først og fremst kombinasjonen med økende temperaturer som kan føre til snøsmelting og mye nedbør som bekymrer oss, sier hun og oppfordrer folk til å følge med på varslene som kommer.

FLOMVARSEL: Store mengder nedbør i form av regn forårsaket store skader på mange veier i Nordland, slik som her ved Toraneset utenfor Mo i Rana i 2002. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
FLOMVARSEL: Store mengder nedbør i form av regn forårsaket store skader på mange veier i Nordland, slik som her ved Toraneset utenfor Mo i Rana i 2002. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

- Det er viktig å følge med på varslene fra Meteorologisk Institutt og fra oss i NVE.

Vervarslinga på Vestlandet har sendt ut forhåndsvarsel om fare for flom til fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

- I natt vil det komme sludd og snø i hele Trøndelag, men allerede mandag formiddag går det over til regn. Mandag vil det regne opp mot 20 til 30 millimeter i begge trøndelagsfylkene, mens det blir enda verre tirsdag. I de nordligste stedene av Trøndelag vil det da kunne komme opp mot 120 millimeter regn, sier vakthavende meteorolog Anne Mette Olsen ved Vervarslinga på Vestlandet til adressa.no.

Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media