- På grensen til det umoralske

Statsminister Kjell Magne Bondeviks budsjettforhandlere har satt alt inn på å få økt minstepensjon og kontantstøtte til småbarnsfamiliene. For å få gjennomslag for disse sakene ga sentrum avkall på alle andre merkesaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrFs merkesak nummer én, kontantstøtten til barnefamilier med barn under ett år, koster 760 millioner kroner neste år.

Kontantstøtten går til en liten gruppe småbarnsfamilier. De får ikke pengene fordi de trenger det, men fordi KrF vil gi dem økt valgfrihet.

Skolesjokk

Kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun fikk sjokk da han besøkte en Oslo-skole nylig. Forholdene ved en rekke norske skoler er under enhver kritikk. Like fullt velger Bondevik å prioritere sine merkesaker framfor å gi elevene og lærerne det de trenger.

- Bondeviks budsjett er på grensen til det umoralske, sier lærerlagsleder Helga Hjetland til Dagbladet.
- Her øremerker man penger til minstepensjonister og kontantstøtte for småbarnsfamilier, men, i regjeringens ekstrapott til kommunene, blir ikke fem øre øremerket til skoleformål. Dette er høyst kritikkverdig av partier som tidligere har profilert seg sterkt på skolepolitiske saker, sier Hjetland til Dagbladet.

For ett år siden plusset sentrumspartiene på bevilgningene til etterutdanning for lærere med 40 millioner kroner utover det Ap-regjeringen foreslo. Dermed økte potten til 90 millioner.

- I år reduseres etterutdanningspotten til 65 millioner kroner. Sentrumspartiene fikk til mer i opposisjon enn i posisjon. Det må være et tankekors for Bondevik og hans regjering, mener Hjetland.

Dårligst ut

Sentrumspartiene har sammen med SV kritisert Arbeiderparti-regjeringen for å føre en politikk som skaper økte forskjeller. Bondevik-regjeringen gjør imidlertid lite for å dempe forskjellene.

- Vi må spørre: Hvem har det vanskeligst, og hva gjør regjeringen for at disse gruppene skal få det bedre? Svaret er nedslående, sier SVs finanspolitiske talsmann, Øystein Djupedal:

- Noen minstepensjonister sitter trangt i det og fortjener høyere pensjon, men det gjelder slett ikke hele gruppen minstepensjonister.
- Som grupper kommer ungdom og unge voksne aller dårligst ut, og de fortjener at noen prioriterer deres behov. Men i sentrumsregjeringens budsjett blir ikke disse gruppene tilgodesett i det hele tatt , sier Djupedal.