PÅGREPET:  Devyani Khobragade ble pågrepet etter at hun angivelig skal ha løyet om visumsøknaden til barnepiken, og hun er anklaget for underbetaling av den samme barnepiken. Foto: AP Photo/Arun Sankar K. Foto (innfelt): AP Photo/Mohammed Jaffer.
PÅGREPET: Devyani Khobragade ble pågrepet etter at hun angivelig skal ha løyet om visumsøknaden til barnepiken, og hun er anklaget for underbetaling av den samme barnepiken. Foto: AP Photo/Arun Sankar K. Foto (innfelt): AP Photo/Mohammed Jaffer.Vis mer

På grunn av denne kvinnen, har krangelen mellom India og USA nådd nye høyder

USA utsetter besøk. India raser over hvordan hun ble behandlet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsettelsen av energiminister Ernest Moniz' besøk til India er den siste og alvorligste utviklingen i en eskalerende krangel om behandlingen av den indiske visekonsulen Devyani Khobragade.

India raser over at hun ble pågrepet, påsatt håndjern og kroppsvisitert etter å ha blitt anklaget av påtalemyndigheten for underbetaling av en barnepike og løgn på visumsøknaden til barnepiken.

Kraftig forverring En måned etter hendelsen har disputten begynt å påvirke hele forholdet mellom de to stormaktene, enda de begge sier at forholdet er viktig og at de ikke vil la uenigheten ødelegge forbindelsene.

USA trenger India på sin side når tilbaketrekkingen fra Afghanistan går sin gang, og når USA skal forholde seg til Kina, mens millioner av indere bor i USA, og den bilaterale handelen når opp i 100 milliarder dollar i året.

India trappet opp presset på USA onsdag da myndighetene forlangte at en klubb for amerikanske diplomater i New Delhi ikke lenger skal slippe inn ikke-diplomater.

Tiltak mot diplomater Amerikanere i India har i mange år vært gjester i klubben, som er populær på grunn av sin restaurant, bar og svømmebasseng. Men India sier nå at klubben har skattefri status og derfor bare er for diplomater.

India har fra før iverksatt en rekke andre tiltak. Blant annet er den diplomatiske immuniteten USAs diplomater har i landet blitt begrenset, slik at ambassadører og andre kan ransakes på flyplassen og bilene ikke lenger er fritatt for trafikkbøter.

India har i tillegg fjernet sementbarrierene på veien foran ambassadebygningene som skal hindre terrorangrep, og det har vært en rekke demonstrasjoner mot ambassaden.

Indiske myndigheter forbereder nå også inspeksjon av den amerikanske skolen, angivelig på grunn av mistanke om at folk uten arbeidstillatelse jobber der.

Møte i retten Khobragade, den 39 år gamle visekonsulen, må møte i retten neste uke etter at hun ble løslatt mot en kausjon på 25.000 dollar 12. desember.

Indiske myndigheter protesterte kraftig mot arrestasjonen og fordømte det de kalte en ydmykende behandling av person med diplomatisk immunitet. USA hevder at vanlige konsulære funksjonærer ikke har slik beskyttelse.

India forsøker nå å få henne overført til FN-delegasjonen sin, som nyter en høyere grad av diplomatisk beskyttelse, mens USA håper striden skal løses gjennom en form for tilståelsesdom.

Gjensidig mistro Trass i en kraftig forbedring av forholdet mellom de to landene siden den kalde krigen, har episoden med visekonsulen fått en lang rekke irritasjonsmomenter og underliggende mistenksomhet i forholdet mellom de to til å blomstre opp på nytt.

Det gjelder for eksempel uenigheter om handel, copyright-stridigheter og visumproblemer for indiske IT-eksperter i USA.

I tillegg henger det igjen mye mistenksomhet i USA på grunn av Indias gode forbindelser til Sovjetunionen under den kalde krigen, og mistro og hårsårhet fra indisk side mot europeiske kolonimakter og deres allierte.

(NTB)