På Hagens nåde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Som ventet fikk regjeringen støtte fra Fremskrittspartiet til det reviderte nasjonalbudsjettet i vår. Det betyr at norsk politikk mer og mer befester det dramatiske ideologiske klimaskiftet som valget i fjor markerte. Samtidig viser forliket hvilken parlamentarisk tryllekuntner Carl I. Hagen er. I fjor høst sablet han ned forslaget til statsbudsjett og tvang statsminister Kjell Magne Bondevik til å stille kabinettspørsmål for å få det igjennom i Stortinget. I vår støtter hans parti det med helt ubetydelige endringer.
  • Dette er ikke noe nytt trekk ved Fremskrittspartiet. Det ligger i populistiske partiers natur at de vil endre kurs i henhold til de vinder som blåser blant velgerne. Nå har partiet godtatt regjeringens stramme økonomiske opplegg. Rett nok har sykehusene, som har partiets særlige bevåkenhet, fått vel 300 millioner mer. Det kommer nok godt med når det gode lønnsoppgjøret for de sykehusansatte skal betales ut. Men noen økt kapasitet i sykehusvesenet vil det neppe medføre. Likevel har FrP ikke presset på for å øke de økonomiske rammene for sykehusene. Handlingsregelen om bruken av oljepengene kommer nå åpenbart til full anvendelse med Fremskrittspartiets velsignelse. Ikke en gang Forsvaret har fått mer i denne omgang, til tross for at Fremskrittspartiet i fjor høst påsto at landet nærmest lå åpent for eventuelle fiender med det bevilgningsforslag som da forelå.
  • Vi regner med at Carl I. Hagen og hans kumpaner vil bruke vårens behandling av revidert budsjett til å vise at hans parti er ytterst ansvarlig. Det skumle er imidlertid at partiet nå har fritt rom i Stortinget til å spille dette spillet der partiet er et rabiat opposisjonsparti en gang for så å stryke regjeringen med hårene den neste. Det gjør ikke situasjonen bedre at opposisjonen med Arbeiderpartiet i spissen fra tid til annen finner sammen med Fremskrittspartiet for å påføre regjeringen smertelige nederlag. Slik kan Fremskrittspartiet få både i pose og sekk, men noen helhetlig og langsiktig politikk kan vi ikke få av dette. Det blir en politikk etter innfallsmetoden.
  • Forliket viser imidlertid med all tydelighet at regjeringen Bondevik regjerer på Fremskrittspartiets nåde. Det var jo etter initiativ av Carl I. Hagen at regjeringen ble til i fjor høst, og han vil ved hver eneste korsvei vite å markere det. Dette passer naturligvis Høyre godt, men Kristelig Folkeparti og Venstre vil hele tida utsettes for sterke politiske påkjenninger, noe også meningsmålingene bekrefter. Og til høsten er det et nytt budsjett og nye muligheter for Carl I. Hagen til å presse enhver politisk saft ut av de to juniorpartnerne i regjeringen.