Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På hogget i år

Pass på! Det er hoggormår, og nå er ormen på vei ut av vinterdvalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sommeren i fjor var god, så det ble klekket ut en masse små hoggormer. I tillegg var det bra tilgang på mat, så det er sannsynlig at mange har vokst opp. Disse ormene vil i år være rundt 30 centimeter lange, og vil vise seg når det blir litt varmere i været, sier krypdyrforsker Dag Dolmen ved vitenskapsmuseet på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

Ifølge Sosial- og helsedepartementet er hoggormen nå på vei ut av vinterdvalen.

- Vi har allerede fått flere henvendelser fra folk som er bitt av ormen, sier førstekonsulent Lise Ringstad ved Giftinformasjonsavdelingen.

Hoggormbitt

  • Bittstedet blir som oftest oppsvulmet og rødt.
  • Ikke prøv å suge ut giften. Har du sår i munnen kan du da få giften i blodet og til hjernen.
  • Prøv å holde deg mest mulig i ro.
  • Anti-histamin-tabletter hjelper ofte mot opphovning.
  • Hoggormgift sprer seg via lymfesystemet nærme huden. Det hjelper derfor ikke å stanse blodtilførselen. Snurr et skjerf eller noe dopapir løst oppover hele armen hvis du f.eks er bitt i hånden. Da stopper du lymfesystemet uten å hindre blodtilførselen.

Holmsland på vestkysten av Jylland er et populært feriested for nordmenn. Men hoggormene er mange.

- Hoggormene er blitt så mange fordi de har få naturlige fiender i området, sier kystansvarlig Frank Lauritsen i Holmsland kommune til den danske TV-stasjonen DR.

I helga var en fire år gammel pike i livsfare, da hun ble bitt tre ganger av en hoggorm i den vestjyske byen Nymindegab. Ifølge Rinkjøb Amts Dagblad utløste slangegiften et kraftig fall i blodtrykket til jenta, men hun skal nå være utenfor fare.

GJEMMER SEG: Hoggormen trenger sol og varme for å gå på jakt. Snart kryper den fram for å legge egg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media