Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På høstjakt igjen

175 000 norske jegere er klare for høstjakta. 100 000 satser på rypejakt - av disse er 15 000 jegere for aller første gang. I samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund loser Dagbladet deg til de beste jaktområdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Var det dårlig med ryper i distriktet ditt i fjor? I så fall blir denne høsten like mager. Det går mot et nytt bunnår i Sør-Norge, mener jakteksperter. Nord i landet ser det derimot lysere ut. Også i år tegner det til å bli et godt rypeår i Nordland, spesielt Vesterålen, deler av Vest-Finnmark og Nord-Trøndelag. Lirypebestanden er brukbar. Det samme er fjellrypa.

Skyter for mye?

Men selv om verken Østerdalen, Hardangervidda eller Vestlandet rapporterer om bedre jaktforhold enn i fjor, er det lokale variasjoner. Så gi ikke opp før du har prøvd, lyder ekspertenes råd. De forklarer det dårlige rypeåret i sør med følgende:

· Nedgangen i smågnagerbestanden har økt presset på rypekullene.

· Flere typer menneskelig aktivitet - særlig kraftlinjene - har påvirket rypebestanden mer enn det tidligere har vært antatt.

· Mens rypeforskere lenge har trodd at jaktuttaket ikke er på mer enn 10 prosent, er rypebestanden i enkelte områder så liten at et hardt jakttrykk kan innebære at det går lang tid før bestanden bygger seg opp igjen.

En liten trøst: Skogsfuglbestanden er brukbar i mange områder i Sør- og Midt-Norge, og det er også godt med hare i disse områdene.

Mer jaktterreng

- Tilbudene om leie av terreng og kjøp av jaktkort er langt større enn for ti år siden. Den ene nye grunneieren etter den andre åpner terrenget sitt for jakt. Årsaken er at bøndene, på grunn av sviktende overføringer, i økende grad er tvunget til å se seg om etter andre inntektskilder, sier redaktør Ole Kirkemo i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Grunneierne satser på både bedre service og informasjon.

- Neste år utvides et grunneieresamarbeid i Midt- og Sør-Østerdalen fra 850 000 mål til eventyrlige 3 millioner mål. Det skal også utarbeides en felles jaktkatalog og telefontjeneste. Ring 62 44 08 55 og få all informasjon om de enkelte områdene, oppfordrer han.

· HJORTEJAKTA: Vestlandet står overfor tidenes beste hjortejakt, spår Kirkemo. Årets kvote er på 27 000 dyr. Med en normal fellingsprosent vil nærmere 20 000 hjort havne i fryseboksen i løpet av høsten. Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal samt Hordaland er de beste hjortefylkene.

· RÅDYRJAKTA: De beste rådyrterrengene finner du i Østfold, Vestfold, Akershus, sørlige Hedmark samt Trøndelags-fylkene.

· ELGJAKTA: Årets kvote er på rundt 45 000 dyr. Av disse forventes det felling av ca 35 000. Hedmark er landets aller beste elgfylke, særlig kommunene Trysil, Rendalen, Åmot, Storelvdal. Å få plass på et elgjaktlag er ikke alltid like enkelt. Jakta er også blant de dyreste, sammen med en del villreinjakt.

DRØMMEN: Har du ordnet papirene foran årets jakt? Foto: DAG. H. KARLSEN
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media