Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pollenallergi:

- På høy tid å finne fram allergimedisinene

En mild vinter gir tidlig start på pollensesongen.

TIDLIG START: Allerede i dag venter pollenvarslinga å sende ut sin første varsel. Det er en til to uker tidligere enn vanlig. Foto: Arno Burgi
TIDLIG START: Allerede i dag venter pollenvarslinga å sende ut sin første varsel. Det er en til to uker tidligere enn vanlig. Foto: Arno Burgi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om kalenderen bare viser februar, står årets pollensesong allerede for døra. Det forteller Hallvard Ramfjord ved Pollenvarslingstjenesten i Norges Astma- og Allergiforbund.

Mens pollenallergikere stort sett kan leve i fred fra en rennende nese og hovne øyne fram til mars måned, er Pollenvarslinga allerede i full gang med sin første varsling.

- Vi planlegger det første varslet i dag. Vi har alle indikasjoner på at pollensesongen nå starter for fullt, med mildt og fint vær, sier Ramfjord.

POLLENFORSKER: Hallvard Ramfjord, pollenforsker og biolog i Norges Astma- og Allergiforbund.
POLLENFORSKER: Hallvard Ramfjord, pollenforsker og biolog i Norges Astma- og Allergiforbund. Vis mer

Ustabile vintre

Pollensesongen starter vanligvis først i begynnelsen av mars, men i år kommer den to uker tidligere. Det forklarer Ramfjord at skyldes ustabile vintre.

- Fjorårets vinter var kald, og da fikk vi ikke pollen før i april. Men i år får vi altså en tidligere start, og det kommer av mildværet vi ser.

Selv om store deler av landet for tida er opptatt med vinterferie, er han ikke i tvil med sin anbefaling. Har du ikke startet med forebyggende allergimedisiner, er det på høy tid nå.

- Det er absolutt på tide, aller helst bør man starte opp med denne medisineringen ei uke før, sier Ramfjord.

Det vil være vestlandskysten opp mot Sogn og Fjordane, og deretter videre mot Trøndelag, som vil merke pollensesongen aller først. De påfølgende dagene vil det trolig også merkes på østlandet, før innlandet som regel ligger et par uker bak.

Det er videre or og hassel som er først ute, og som blomstrer samtidig. Mens det er mest hassel som skaper problemer for allergikere på østlandet, er det or som utgjør den største utfordringen på vestlandet. Bjørkepollen kommer normalt sett først mot slutten av april, men også dette kan svinge noe, forklarer Ramfjord. At disse trærne ikke vokser i nord, gjør at nordlendingene slipper unna pollensesongen før selja blomstrer i april.

Spår rekordsesong

Forsker Åslög Dahl ved institutt for biologi og miljøvitenskap ved Universitetet i Göteborg, kunne fortelle til Sveriges Radio at årets sesong kommer til å bli verre enn vanlig. Dette forklarte hun med fjorårets varme sommer.

- Vinteren bestemmer når sesongen starter, men pollenmengden ble bestemt allerede i fjor sommer. Bjørk, hassel og or-sesongen kommer til å bli de vanskeligste på lang tid for dem som er allergiske.

Ramfjord har ikke hørt detaljene i begrunnelsene fra den svenske forskeren, og tør derfor ikke stille seg bak hennes prognoser.

- Hun har rett hvis man betrakter varmen, for det er viktig for å produsere rakler. Men det var også en stor tørkeperiode, noe som ødelegger for denne produksjonen, forklarer han og legger til:

- Det er ofte vanskelig å si noe helt nøyaktig om pollenet på lang sikt, ettersom det er så væravhengig. Får vi regn, så renses lufta for pollen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!