På hver sin klode

De tegner hvert sitt virkelighetsbilde av norsk økonomi. Mens Thorbjørn Jagland drar i bremsene og kaller regjeringen uansvarlig, mener statsminister Kjell Magne Bondevik at AP-sjefen svartmaler, og at Norge har god økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tonen mellom statsminister Kjell Magne Bondevik og hans utfordrer Thorbjørn Jagland var tilsynelatende forsonlig etter møtet mellom regjeringens innerste kjerne og Ap-ledelsen i går ettermiddag. Men de to kamphanene ser ut til å være på hver sin klode når de beskriver landets finansielle situasjon.

Løper løpsk

Jagland gjentok gang på gang i Stortinget i går hvor lite ansvarlig Bondevik-regimet opptrer.-Vanligvis må regjeringen holde igjen fordi Stortinget vil plusse på. Nå er det motsatt. Det er høyst uvanlig at opposisjonen må ta ansvar for at ikke økonomien løper løpsk. Regjeringen dekker ikke inn påløpte utgifter. Milliarder flyter rundt uten at noen kan redegjøre for dem. Noe sånt har aldri skjedd tidligere, hevder Thorbjørn Jagland.Eks-statsministeren maner statsministeren til å holde igjen for å hindre renteøkning og svekkelse av velferdsstaten.

Overdriver

Kjell Magne Bondevik gir tydelig uttrykk for at han synes Jagland overdriver.- Den norske krona er styrket. Landets økonomi er god, men vi gjør noen tiltak for å kjøle den ned. Det er helt galt at vi er i ferd med å kjøre i grøfta. Hus og hjem er ikke truet, slik Jagland hevder. Hvis situasjonen virkelig var så alvorlig, måtte jo også Arbeiderpartiet kommet opp med kutt av en helt annen størrelse.

I går la Thorbjørn Jagland og Hill-Marta Solberg fram Arbeiderpartiets alternativ til revidert nasjonalbudsjett. De foreslår innstramminger på tilsammen 2,4 milliarder kroner, men nærmere tredjeparten av kuttene skal hentes ut ved å skrinlegge kontantstøtten.

- Helt uaktuelt. Vi går ikke fra en bindende avtale, fastslår statsminister Bondevik. Selv om han i går uttalte seg i positive vendinger om Jaglands samarbeidsvilje, er det i øyeblikket lite som tyder på at Arbeiderpartiet får særlig budsjettinnflytelse.

Taktisk spill

Carl I. Hagen er blant dem som ikke har noen tro på samarbeidet mellom Bondevik og Jagland. - Thorbjørn Jagland har drevet et taktisk spill for å komme på banen igjen. Dette kommer det ikke noe ut av, sier Hagen.Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde bistand av Anne Enger Lahnstein, Valgerd Svarstad Haugland, Gudmund Restad og Lars Sponheim da regjeringen tok i mot Arbeiderpartiets frontfigurer i Stortingets statsrådsal i går ettermiddag til budsjettsonderinger. Deretter fikk de øvrige partitoppene audiens i tur og orden.Og i helga fortsetter den reviderte innspurten i finanskomiteen.

<B>TO VERDENER:</B> Statsministeren og eks-statsministeren har totalt forskjellig virkelighetsoppfatning av tilstanden for landets økonomi.