På hver sin planet

Regjeringen burde ta imot sitt eget tilbud om gratis samlivskurs. Og lære seg å elske Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen

er fra Mars og Frp er fra Venus. De snakker forbi hverandre. Hva er det dere maser med? sier regjeringen. Har vi det ikke greit nå, da? Her har vi brutt handlingsregelen og brukt penger som fulle sjømenn. Det sier dere jo selv. Og likevel klager dere.

Men dere respekterer oss ikke, sier Frp. Dere sier aldri at dere elsker oss. Er det for mye forlangt?

Mumle, mumle, mumler statsministeren brydd, og kaster lengselsfulle blikk mot utgangen.

Og slik har de holdt det gående siden de flyttet sammen etter forrige stortingsvalg. Regjeringen mener det får være mer enn nok at Frp har fått nøkkelen til hvert statsbudsjett den har lagt fram, men Frp vil ha flere bevis på regjeringens omtanke og respekt. Partiet føler seg ikke inkludert i regjeringens framtidsplaner. Dessuten misliker Frp sterkt at regjeringen flørter med andre. Nå får dere snart bestemme dere og velge side, ellers er det slutt.

Jeg hører hva du sier, sa Per-Kristian Foss etter å ha blitt sablet ned av Siv Jensen i Stortinget i går. Men jeg hører ikke noe alternativ.

Når Frp får roet seg ned

og tenkt seg om, vil nok partiet innse at alternativet til å leve med denne regjeringen er verre. Én ting er å lage drama og true med brudd, noe helt annet å ta den brutale konsekvensen som kan være to år som veggpryd. Selv om Carl I. Hagen har rykte som en slu politisk spiller med rett til å være uforutsigbar, kan han ikke stole på at alle andre oppfører seg rasjonelt. Driver Frp det for langt, kan regjeringen komme til å kaste kortene og Jens Stoltenberg kan bli nødt til å overta. Om ikke nå, så ved en seinere anledning i vinter.

Få synes å tro

på et slikt utfall, men det må spøke i bakhodet på Carl I. Hagen. Han vet ikke helt hvor han har verken Kjell Magne Bondevik eller Jens Stoltenberg for tida. Statsministeren virker urovekkende selvsikker. Flyr rundt og tenker høyt om EU, sparker til Frp og smiler overbærende av opposisjonens hissige angrep på budsjettet. Enten er han trygg på å bli sittende, eller så har han ikke noe imot å gå av. Og Stoltenberg? Hva har skjedd med ham etter kommunevalget? Han må ha et hemmelig dødsønske, hvis han ikke lenger frykter et regjeringsskifte som pesten.

Carl I. Hagen vet hva han har - en plass i rampelyset og et spiselig budsjett. Når Hagen likevel mener statsbudsjettet langt fra er noen invitasjon til samarbeid med Frp, kan han bare tenke seg hva Valgerd Svarstad Haugland sa da hun fikk utdelt avgiftsøkning på rusbrus og dyrere rullings som to av sine trumfkort. Å, jippi, dette er virkelig noe å gå i krigen med? Neppe.

Etter det miserable

kommunevalget ble det varslet at budsjettet skulle ha en synlig KrF-profil for å vise at partiet fikk betalt for å sitte i regjering. Den trengs det lupe for å få øye på. Den ventede kronerullingen til kommunene er beskjeden. Derimot er det blitt økte egenandeler på helsetjenester, billigere alkohol, svekkelse av stillingsvernet, mindre til FN og mer til NATO. Økningen i bistand er marginal og vil kreve flere milliarder i neste års budsjett, hvis regjeringen skal nå det moderate målet på en prosent av BNP. Med litt påplussinger og fratrekk her og der, kan Frp og KrF være like misfornøyde.

Men det spiller

mindre rolle hva regjeringen tilbyr Frp, hvis partiet har bestemt seg for å lage trøbbel. Den sensible Hagen er mer opptatt av stemningen rundt forhandlingsbordet. Om den er vennligsinnet, om personene på den andre sida er noen han gjerne «vil være godvenn med etterpå», som han sa til VG. Hvis han derimot må forhandle med noen han er «sint og irritert på», kan de bare glemme å være godvenn med ham.

Hva som er å være en god venn, er selvfølgelig vanskelig å vite når partene befinner seg på hver sin planet. Og lettere blir det ikke av at Bondevik synes Frp hører hjemme der - på en annen planet. Kanskje vil et samlivskurs hjelpe. Der vil partene lære at det gjelder å ta seg tid til hverandre i en travel hverdag, gi hverandre komplimenter og oppmerksomhet. Hvis Bondevik bare kan fortelle Hagen at han er godvennen hans, så går de nok ikke fra hverandre denne høsten heller.