På hyttejakt? Prut på prisen!

Mange alminnelige hytter er overpriset og usolgt før ferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Velstandstider og hyttefeber til tross: Hyttesalget i de populære områdene rundt Oslofjorden går ikke bare strykende. Mange helt alminnelige hytter, med en helt alminnelig beliggenhet, er så høyt priset at de blir liggende usolgt.

Nå blir prisen satt ned på flere. Og det er absolutt smart å prøve seg med «skambud».

Folk betaler ikke gladelig to millioner for en enkel hytte på  som ligger ti minutters gange fra sjøen - uten utsikt. Men mange hytter i det bakre skiktet er priset så høyt - selv om de ligger på festet tomt.

For høye forventninger

- Oppgangen i hyttemarkedet har nok gitt selgerne høye prisforventninger. Mange hytter i det alminnelige skiktet - særlig de som ligger litt vekk fra sjøen, er priset for høyt. Da går det tregt med salget, bekrefter eiendomsmekler Tormod Møller hos Krogsveen i Fredrikstad til Dagbladet.no. Han selger hytter på Hvaler, Kråkerøy og andre hytteområder i Østfold.

- Når folk leser om de høye prisene som går til himmels tror de at det også gjelder deres hytte. Men det er mye som skal stemme: Beliggenhet, atkomst, båtplass, standard og størrelse. Mange er også svært skeptiske til å kjøpe hytte med festetomt, særlig dersom den årlige avgiften nærmer seg 10 000 kroner. Det trekker prisen ned, sier Møller.

Solgte Muruds hytte

De virkelige perlene, som har flott beliggenhet på eiertomt og fin bygningsmasse, får raskt kjøpere. Et eksempel er korrupsjonssiktede Frank Muruds hytte på Søndre Sandøy i Hvaler. Denne var av Møller vurdert til mellom 8 og 10 millioner. Det ble solgt for 8,9 millioner kroner.

NEDSATT PRIS VED MØLEN: Opprinnelig var prisen på denne lille hytta med noe sjøutsikt, nær Nevlunghavn, 2 950 000 kroner. Nå er prisen satt ned til 2 650 000. Festeavgiften er på 10 000 kroner i året. Foto: Meglerhuset Leinæs, Larvik
NEDSATT PRIS VED MØLEN: Opprinnelig var prisen på denne lille hytta med noe sjøutsikt, nær Nevlunghavn, 2 950 000 kroner. Nå er prisen satt ned til 2 650 000. Festeavgiften er på 10 000 kroner i året. Foto: Meglerhuset Leinæs, Larvik Vis mer

Da fikk kjøperen en 200 kvadratmeter stor hytte med svømmebasseng og gedigen utsikt, men ingen strandlinje.

Tatt i betraktning at maksgrensen i strandsonen i Hvaler nå er 70 kvm. boareal, ( for den som skal bygge nytt eler utvide), blir eldre, større hytter ekstra etteraktet.

Også meklernes skyld

Østlandets største hyttemekler, Tore Solberg i Sandefjord, mener også meklerne må ta sin del av skylda for de usolgte hyttene:

- Vi var nok med på å skape høye prisforventninger i starten av sesongen. De flott beliggende eiendommene har gått raskt unna, men endel som ligger litt vekk fra sjøen har det gått tregere med. Kjøperne er bevisste, og betaler ikke hva som helst for å komme nær sjøen. Det finnes mange alternativer til å kjøpe en hytte i skogen til to millioner: Hytte på fjellet, i utlandet, Sverige, leilighet i et anlegg ved sjøen.

Solberg sier at prisen er satt ned på flere hytter i Vestfold for å få fortgang i salget.

Men alt i alt har han hatt en strålende sesong, og kan notere salg av fem-seks fritidseiendommer til over ti millioner så langt i sesongen. Rekorden, en eiendom til 32 millioner på Vesterøya, ble satt i forrige uke.

Eiendomsmekler Erik Rabstad hos Meglerhuset Leinæs i Larvik har også måttet sette ned prisen på noen hytteeiendommer. Et eksempel er en hytte på Mølen, nær Helgeroa, som var priset til 2 950 000, og som nå er satt ned med 300 000 kroner.

- Markedet er selektivt, og forventingene kan ha vært noe høye når det gjelder hytter med middels bra beliggenhet, sier Rabstad.

STATHELLE: Gul idyll i det grønne, men et godt stykke fra sjøen. "Få minutters" gange står det i prospektet. Prisen på 2 475 000 kan være i høyeste laget. Vært til salgs siden mai.
ONSØY En ordinær hytte på Dypeklo, uten utsikt, syv minutters gange fra sjøen, har ingen villet betale 1 990 000 kroner for. Til salgs siden mai.
KRÅKERØY: Et steinkast fra sjøkanten, innerst i et sund, men markedet er neppe villig til å gi 2 750 000 kroner for en liten, enkel hytte på festetomt. Ingen bud etter visning for to uker siden.
KRAGERØ: Arkitekttegnet hytte fem minutters gange fra sjøen på Langøy Gruver, ikke utsikt. Taksten er 2 750 000, prisantydning 2,4 mill. Noe høyt? Til salgs siden mai.
STAVERN: Koselig, men 250 meter fra stranda, ikke utsikt. Da er kanskje prisen på 1 950 000 kroner noe høy for en liten 60-tallskåk?