FADDERUKA: To ukers intense fadderuker på universiteter og høyskoler landet over er i gang - og med det følger også de såkalte dåpsritualene mange av studentene gjennomfører. Foto: Christian Roth Christensen
FADDERUKA: To ukers intense fadderuker på universiteter og høyskoler landet over er i gang - og med det følger også de såkalte dåpsritualene mange av studentene gjennomfører. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

På innsida av fadderuka

På innsida av fadderuka

- To år seinere snakker fortsatt jeg og klassekameratene mine om opptaket.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

TRONDHEIM/BERGEN (Dagbladet): Hvert år immatrikuleres nye studenter ved høgskoler og universitet landet over. Ved de ærverdige studiestedene som Handelshøgskolen i Bergen (NHH), Universitetet i Oslo og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim hører såkalte dåpsritualer med i forbindelse med studiestart og fadderukene.

Kontroversielle oppgaver og ydmykende ritualer som gjerne utføres foran andre på åpen gate, er ofte inngangsporten til studentverdenen for studenter verden over. Tradisjonen strekker seg flere hundre år tilbake i tid, og lever i beste velgående - også i Norge.

- Opptaksritualene har tradisjon for å være fysiske og fornedrende. Poenget er at de skal være hemmelige. Fordi det underbygger faktoren om at gjennomføring gir en privilegert status til det lukkede bror - eller søsterskapet som venter, sier Thomas Brandt, førsteamanuensis i historie ved det humanistiske fakultetet, NTNU.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn