Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jayme Closs-kidnappingen:

På innsida av «helveteshuset»

Se bildene fra huset der 13 år gamle Jayme Closs ble holdt fanget i 88 dager.

INNESTENGT: I dette huset ble Jayme Closs (13) holdt fanget av Jake Thomas Patterson i 88 dager. Video: Radar Online / Mega / Pa Photos / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun var som sunket i jorda i nesten tre måneder, men forrige torsdag dukket 13 år gamle Jayme Closs plutselig opp på en øde landevei nær tettstedet Gordon i delstaten Wisconsin.

Ingen hadde sett snurten av henne etter at foreldrene hennes ble drept i Barron, og bare elleve minutter etter at Closs dukket opp, var 21 år gamle Jake Thomas Patterson i politiets varetekt.

I løpet av helga satt Patterson i avhør med politiet, og mandag ble han siktet for drapet på foreldrene til Closs og kidnapping av 13-åringen.

  • Se bildene fra innsida av huset i videoen øverst i artikkelen

«Helveteshuset»

Den amerikanske tabloidavisa New York Post var den første som viste bilder fra innsida av det de omtaler som «helveteshuset» der Closs ble holdt fanget i 88 dager.

Bilder tatt fra lufta viser hele eiendommen der den ligger i en snødekt skogområde om lag 60-70 meter fra nærmeste tilfartsvei.

Over husets inngangsdør henger det et skilt der det står «Velkommen», men resten av eiendommen virker ikke videre inviterende.

Tomta er full av gamle bilvrak, rustne sykler og annen søppel - gamle melkekartonger, tomme rusbrusflasker og fastfood-emballasje.

På innsida ser det ut som om deler av huset fremdeles er under konstruksjon der isolasjonen i taket fremdeles er synlig flere steder. I stua står flere ulike gyngestoler spredd rundt i rommet, og på bordet ligger ei bok med tittelen «U.S. Armed Forces Survival Guide».

Gjennomgående for alle bildene er at huset er preget av rot.

  • Se bildene fra innsida av huset i videoen øverst i artikkelen

Forklarer hvorfor

I rettsdokumentene ble det kjent at Patterson har innrømmet dobbeltdrapet og kidnappingen i avhør, i tillegg til at han har forklart hvorfor han valgte å kidnappe Closs.

«Den siktede har forklart at han jobbet ved en ostefabrikk i to dager før han sa opp. På vei til arbeidsstedet en av de to dagene han jobbet der, stoppet han bak en skolebuss og observerte Jamye Closs stige på.»

«Den siktede har forklart at han ikke hadde noen anelse om hvem hun var, hvor hun bodde, eller hvor mange hun bodde sammen med. Den siktede har forklart at da han så Jayme Closs, så visste han at det var jenta han skulle ta», står det i rettsdokumentene.

Patterson forklarer at han ved to anledninger befant seg utenfor Closs' hus, før han på tredje forsøk valgte å gjennomføre drapene og kidnappingen. Med seg skal han ha hatt en hagle.

Den siktede skal også ha tatt flere grep for å unngå at noen skulle kjenne igjen bilen, og for å unngå å etterlate seg DNA-spor. Blant annet skal han ha skiftet skilter på bilen, dusjet og barberte både hodet og skjegget.

I avhør har han forklart at han skjøt og drepte Closs' foreldre, samt at han tapet 13-åringen ved hendene og anklene, før han dro henne ut og plasserte henne i bagasjerommet i bilen.

Patterson antar at han befant seg i huset i bare fire minutter

Fanget

I avhørene har 13-åringen forklart at Patterson ved flere anledninger hadde venner eller familie på besøk, og at han skal ha gjort det klart overfor henne at dersom noen fant ut at hun var der, «ville forferdelige ting skje med henne».

Ved flere anledninger skal Closs ha blitt tvunget til å oppholde seg under Pattersons seng på soverommet hans. Han skal ha plassert vesker og skittentøykurver rundt senga fylt med vekter, slik at han ville oppdage om Closs forsøkte å bevege seg.

Patterson skal også ha satt på høy musikk på soverommet, slik at Closs ikke skulle høre om det befant seg andre personer i huset.

«Closs har forklart at Patterson en gang tvang henne til å oppholde seg under senga i opptil tolv timer - uten mat, vann eller toalettbesøk», står det i dokumentene.

Dusør

Det var den 10. januar at Closs benyttet muligheten da Patterson gjorde det klart at han ville bli borte i noen timer. Hun flyttet på vektene som skulle holde henne sperret inne, trakk på seg et par sko og forlot huset.

Hun skal så ha møtt på nabokvinnen Jeanne Nutter, som igjen tok henne med til nærmeste hus der politiet ble varslet.

Nå er det uenighet knyttet til hvem som har rett på dusøren på 50 000 dollar som ble utlovet til den eller de som kom med opplysninger som kunne oppklare forsvinningssaken.

USA Today skriver at paret som ringte nødnummeret ikke vil ha pengene, og at de synes Closs selv har langt mer rett på den store summen.

Halve summen kommer fra FBI, mens den andre halvparten kommer fra butikken der foreldrene til 13-åringen jobbet.

Leonard Peace, talsmann for FBI i Milwaukee, og sheriff Chris Fitzgerald, sier at dusøren fremdeles er gjenstand for diskusjon.

  • Se bildene fra innsida av huset i videoen øverst i artikkelen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!