Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«På innsida av helvetet i Yarmouk»

- Flyktningleiren som er verdens skam, ifølge FN-talsmann.

FORFERDELIGE KÅR:  Innbyggerne i den palestinske flyktningleiren Yarmouk har i over ett år levd under forferdelige forhold, mens kampene har herjet i leiren. Først de siste ukene har innbyggerne fått hjelp, og UNWRAs medarbeidere forteller hjerteskjærende historier fra den lidende befolkningen. Foto: Epa/Scanpix
FORFERDELIGE KÅR: Innbyggerne i den palestinske flyktningleiren Yarmouk har i over ett år levd under forferdelige forhold, mens kampene har herjet i leiren. Først de siste ukene har innbyggerne fått hjelp, og UNWRAs medarbeidere forteller hjerteskjærende historier fra den lidende befolkningen. Foto: Epa/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 18.000 mennesker er innesperret i den palestinske flyktningleiren Yarmouk, like utenfor hovedstaden Syria. De spiser gress og oliven for å overleve. En imam har også gitt befolkningen tillatelse til å spise katter, hunder og eseler, som vanligvis er haram - forbudt - å spise ifølge islam. Rett og slett fordi menneskene skal overleve.

- De forferdelige forholdene burde bekymre oss alle, skriver UNWRA-talsmann Chris Gunness i The Guardian, og fortsetter:

Kvinner dør, spebarn sulter «Menneskehetens inhumanitet har et nytt ord - Yarmouk. Leiren, like i utkanten av Damaskus, var en gang et energisk og levende hjerte i det palestinske flyktningsamfunnet i Syria. 160.000 palestinere levede i harmoni med syrere av alle typer. I løpet av de siste månedene har Yarmouk blitt synonymt med underernærte spebarn, kvinner som dør mens de føder på grunn av mangel på medisinsk hjelp og et beleiret samfunn som har blitt redusert til å måtte spise dyremat», skriver UNWRA-talsmannen.

UNWRA og en rekke andre hjelpeorganisasjoner gikk nylig sammen om et opprop for å få fokus på den forferdelige situasjonen i Yarmouk, og i et desperat forsøk på å komme inn i leiren med livsnødvendige forsyninger. Den 18. januar fikk UNWRA tilgang til Yarmouk-leiren fra 18. januar, da syriske myndigheter tillot dem å dra inn med mat og medisiner.

Men på grunn av den svært usikre sikkerhetssituasjonen og kamphandlingene, hender det stadig at FNs hjelpesendinger ikke kommer fram.

VENTER PÅ MAT:  Innbyggere i Yarmouk venter på matutdeling fra Unwra. I over ett år har de vært innesperret i sine hjem, mens kampene har rast utenfor. Foto: Reuters/Scanpix
VENTER PÅ MAT: Innbyggere i Yarmouk venter på matutdeling fra Unwra. I over ett år har de vært innesperret i sine hjem, mens kampene har rast utenfor. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Kraftige kamper mellom opprørere og Assad-regimets militære om natta mellom 7. og 8. februar gjorde at UNWRA besluttet en midlertidig stopp i sine hjelpeutsendinger. Som igjen betyr at rundt 18.000 mennesker igjen er uten mat og livsnødvendige medisiner.

- UNWRA har kontinuerlig kontakt med myndighetene og håper forhandlingene mellom regjeringsstyrkene og opposisjonsgruppene inne i Yarmouk gir en løsning. UNWRA er klare til å umiddelbart fortsette og utvide Yarmouk-utdelingene så fort vi får en sikkerhetsgaranti, sier Chris Gunness i en pressemelding i dag. 

Forhandlinger mislykkes Den siste uka har verdens fokus vært rettet mot Homs og evakueringen av sivile syrere fra den sønderskutte gamlebyen. Og forhandlingene mellom representanter for Assad-regimet og flere opposisjonsgrupper.

Evakueringen og mat- og medisinleveringene inn til gamlebyen i Homs er nå på vent, grunnet sikkerhetssituasjonen. Men FNs lokale sjef, Yacoub el-Hillo, sier til BBC at det er «avgjørende» at hjelpeoperasjonen fortsetter. el-Hillo beskriver sitt besøk i Homs som en «dag i helvete». Hundrevis av sivile er fremdeles fanget i Homs' gamleby.

Forhandlingene i Geneve er i stillstand, og spesialutsendingen for FN og Den arabiske liga, Lakhdar Brahimi, sier at andre runde av Geneve 2-forhandlingene hittil var like «arbeidskrevende» som den første, ifølge Al Jazeera.

VOLDSOMME KAMPER: Kampene mellom Assad-regimets hær og opprørerne har vært veldig hard i Yarmouk. Foto: Unwra/Afp/Scanpix
VOLDSOMME KAMPER: Kampene mellom Assad-regimets hær og opprørerne har vært veldig hard i Yarmouk. Foto: Unwra/Afp/Scanpix Vis mer

- Vi gjør ikke mange framskritt, sa han i går, samtidig som en rekke rapporter om at bomber ble sluppet over den opprørskontrollerte byen Aleppo nådde Sveits og verden forøvrig.

- Bedre i helvete Mens Assad-regimet og de ulike opprørsgruppene legger skylda på hverandre, lider syrerne i det borgerkrigsherjede Syria. Det er langt i fra bare i Yarmouk at situasjonen er prekær for beleirede sivile syrere. Rundt 800.000 sivile syrere skal være innestengt på ulike steder av landet, på grunn av kamphandlinger.

De er beleiret i Homs, Aleppo, Deir ez-Zor og i deler av hovedstaden. Her har de nesten ikke mat eller medisiner - og FN eller andre hjelpeorganisasjoner klarer ikke å komme seg inn med hjelpeforsyninger.

Chris Gunness i UNWRA jobbber med å hjelpe de trengende i Yarmouk. I sitt leserinnlegg forteller han om den 14 måneder gamle gutten Khaled. Da UNWRAs folk møtte ham for første gang, så Khaled ut som at han var fem måneder. Den lille gutten var døden nær.

- Helvete ville vært bedre. Vi koker krydder med vann og drikker det. Vi spiste gress til det ikke var mer gress igjen, forteller Khaleds mor, Noor.

Helt liv i krig Noor fødte sønnen sin, Khaled, mens kampene raste utenfor. De første månedene klarte hun å gi ham brystmelk, men den forsvant siden hun sjøl heller ikke fikk nok næring.

FÅR HJELP:  Frivillige i Syrisk Røde Halvmåne hjelper folk i å forlate den hardt rammede flyktningleiren Yarmouk. I løpet av de siste ukene har UNWRA klart å gi ut 2500 matpakker, men UNWRA-talsmann Chris Gunnes sier dette langt fra er nok til å hjelpe de rundt 18.000 personene som fremdeles bor i Yarmouk. Foto: Ap/Scanpix
FÅR HJELP: Frivillige i Syrisk Røde Halvmåne hjelper folk i å forlate den hardt rammede flyktningleiren Yarmouk. I løpet av de siste ukene har UNWRA klart å gi ut 2500 matpakker, men UNWRA-talsmann Chris Gunnes sier dette langt fra er nok til å hjelpe de rundt 18.000 personene som fremdeles bor i Yarmouk. Foto: Ap/Scanpix Vis mer

- Døden er overalt, sier Noor.

Nå går også Storbritannias utenriksminister, William Hague, kraftig ut mot det syriske regimet. I en kronikk i The Independent skriver Hague følgende:

«Verden kan ikke tillate regimets understrykkelse- og utsultingspolitikk. Folk må huske at retten til hjelp er en rettighet og ikke en gave fra Assads regime», skriver Hague.

Han viser til den humanitære aksjonen som nå pågår i den syriske byen Homs, der Assad-regimet og opprørerne har inngått våpenhvile for å evakuere de mest lidende sivile syrerne og å dele ut livsnødvendige mat- og medisinforsyninger.

ALEPPO BOMBET: En syrisk mann bærer med seg et lite barn bort fra al-Haidarya-nabolaget i den nordlige byen Aleppo, som ble bombet av Assad-regimets fly i går. Den siste runden med forhandlinger mellom Assad-regimet og opprørerne var uten resultat inntil i går. I dag møtes partene igjen, men få er optimistiske. Foto: Khaled Khatib/Afp/Scanpix
ALEPPO BOMBET: En syrisk mann bærer med seg et lite barn bort fra al-Haidarya-nabolaget i den nordlige byen Aleppo, som ble bombet av Assad-regimets fly i går. Den siste runden med forhandlinger mellom Assad-regimet og opprørerne var uten resultat inntil i går. I dag møtes partene igjen, men få er optimistiske. Foto: Khaled Khatib/Afp/Scanpix Vis mer

- I det 21. århundret brukes sult og nød som et våpen i krigen. Et regime hevder de bekjemper terrorisme med å terrorisere sitt eget folk. FNs kontor for menneskerettigheter sier at dette er forbrytelser mot menneskeheten, raser utenriksministeren.

Krever handling 15. mars er det tre år siden det fredelige opprøret startet mot Bashar al-Assad og hans regime. Siden den gangen har over 130.000 syrere mistet livet. Over ni millioner mennesker er på flukt, og et stort antall mennesker er innesperret i områder som Yarmouk og Homs, der kampene raser utenfor.

«Dette er ikke hungersnød. Mat er bare noen kilometer unna de beleirede områdene. Militærstyrker - hovedsaklig hæren til Bashar al-Assad, men også ekstremistiske anti-Assad-geriljagrupper - forhindrer mat og medisiner i å nå fram til den fangede sivilbefolkningen. I tillegg til å sulte, lider mange av menneskene i de beleirede områdene av sykdommer, inkludert polio. Men de får ikke medisinsk behandling fordi leger ikke klarer å komme inn», skriver de to akademikerne Danny Postel og Nader Hashemi i et innlegg i The New York Times.

De to mener nå at det internasjonale samfunnet er nødt til å bruke makt for å endre situasjonen i Syria: «Etter å ha sett denne moralske og humanitære krisa pågå i tre år, fra sidelinja, må det internasjonale samfunnet handle», skriver de i innlegget som har tittel «Bruk makt for å redde sultende syrere».

LEVENDE MARERITT:  Syriske barn prøver å holde seg i skjul i en gate like etter at al-Haidarya-nabolaget i Aleppo ble bombet av Bashar al-Assad og hans regimes flyvåpen i går. Nå ber FN-utsendingen Lakhdar Brahimi  regjeringsstyrkene og de mange opprørsgruppene om å få en slutt på «marerittet» av en borgerkrig. Foto: Khaled Khatib/Afp/Scanpix
LEVENDE MARERITT: Syriske barn prøver å holde seg i skjul i en gate like etter at al-Haidarya-nabolaget i Aleppo ble bombet av Bashar al-Assad og hans regimes flyvåpen i går. Nå ber FN-utsendingen Lakhdar Brahimi regjeringsstyrkene og de mange opprørsgruppene om å få en slutt på «marerittet» av en borgerkrig. Foto: Khaled Khatib/Afp/Scanpix Vis mer
HAR FREMDELES STØTTE:  Nær tre år etter at ubevæpnede syrere gikk ut i gatene og krevde at president Bashar al-Assad skulle gå av, er det fremdeles folk som støtter presidenten. Her er en demonstrasjon til ære for president Assad i al-Midan-nabolaget i hovedstaden Damaskus i går. Foto: Sana/AP/Scanpix
HAR FREMDELES STØTTE: Nær tre år etter at ubevæpnede syrere gikk ut i gatene og krevde at president Bashar al-Assad skulle gå av, er det fremdeles folk som støtter presidenten. Her er en demonstrasjon til ære for president Assad i al-Midan-nabolaget i hovedstaden Damaskus i går. Foto: Sana/AP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!