Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På innsida av slakteriet: - Dette er helvete på jord

Hvert år slaktes og spises tusenvis av hunder på festivalen i Yulin sør i Kina.

KINA: Bilder fra den tradisjonsrike festivalen sørvest i Kina viser hunder som blir torturert og drept før de spises av deltagerne på festivalen. Video: Humane Society International Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I byen Yulin i sørvest i den kinesiske provinsen Guizhou foregår det årlig en makaber tidagers festival.

Festivalen er en del av feiringen av sommersolverv i Kina, og er blitt en årlig tradisjon. På festivalen tortureres, grilles og spises tusenvis av hunder årlig.

Blant annet skal flere lokale, som vanligvis ikke spiser hundekjøtt, delta i festivalen.

UVITENDE: Ifølge undersøkelser gjort av organisasjonen Animals Australia blir uvitende turister servert hundekjøtt på Bali. Hundene blir fanget og slaktet på brutalt vis. Video: Animals Australia Vis mer

Hundrevis av demonstranter

Festivalen tiltrekker seg også årlig hundrevis av demonstranter som forsøker å presse arrangørene til å stoppe feiringen. Hvert år kommer de for å konfrontere de som kjøper, selger og spiser hunder. Dyrevernere har til og med raidet slaktehusene og stoppet lastebiler med hunder i forsøk på å begrense antall hunder som blir drept, skriver South China Morning Post.

SLAKTES: Mange hunder fanges og tortureres før de blir slaktet og spist. Tusenvis av hunder blir årlig spist på festivalen i Yulin. Foto: REUTERS/Tyrone Siu/NTB Scanpix
SLAKTES: Mange hunder fanges og tortureres før de blir slaktet og spist. Tusenvis av hunder blir årlig spist på festivalen i Yulin. Foto: REUTERS/Tyrone Siu/NTB Scanpix Vis mer

Hunder fanget med lasso, transportert i bitte små bur og drept med jernstenger er vanlige syn på festivalen.

Dyrevernere fra gruppa Humane Society International kom seg tidligere denne uka på innsida av festivalen. Synet som møtte dem, var grusomt. Gruppa fikk blant annet bilder videoer fra et slakteri der 50 hunder daglig ble drept for å bli spist. Det mistenkes at mange av hundene og kattene er løshunder eller kjæledyr stjålet fra gata eller folks hager.

- Helvete på jord

- Videobilder fra våre aktivister viser livredde hunder samlet sammen i et lite, mørkt og skittent rom der blodsporene på gulvet fortsatt er ferske fra morgenenes slakt, skriver gruppa.

FESTIVAL: Hundene blir servert på restaurantet og markedsplasser i Yulin. Foto: AFP PHOTO / PAK YIU / NTB Scanpix
FESTIVAL: Hundene blir servert på restaurantet og markedsplasser i Yulin. Foto: AFP PHOTO / PAK YIU / NTB Scanpix Vis mer

En av de kinesiske aktivistene som tok seg inn i slakteri, sier følgende til gruppa.

- Det jeg så vil hjemsøke meg i månedsvis. Jeg har aldri sett hunder så redde som disse. Jeg forstår virkelig ikke hvordan de som jobber i slakteriet kan være så blinde når de ser frykten i øynene på hundene som venter på å bli den neste, sier aktivisten bare navngitt som Allen.

- Vi ville bare få hundene ut av dette helvete på jord, sier Allen.

- Ufattelig grov

Ifølge organisasjonen klarte de å redde ut 135 hunder fra slakteriet. I tillegg leverte gruppa et brev med mer enn 235 000 signaturer der de ba kinesiske myndigheter om å stanse festivalen.

Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, betegner bildene fra festivalen som grufulle.

TRADISJONEN: Hundespisefestivalen har lange tradisjoner i Yulin sør i Kina. Foto: REUTERS/Tyrone Siu/NTB Scanpix
TRADISJONEN: Hundespisefestivalen har lange tradisjoner i Yulin sør i Kina. Foto: REUTERS/Tyrone Siu/NTB Scanpix Vis mer

- Det å spise hund i seg selv er jo ikke i prinsippet verre enn å spise kylling eller gris. De har like mye tanker og følelser som hunder og katter. Det er den ufattelig grove dyremishandlingen som foregår i forbindelse med festivalen som opprører folk, sier Efskind til Dagbladet.

- Dyrene blir ofte stjålet fra eiere. Mange av dem har fremdeles halsbånd på når de blir drept. Man reagerer ekstra når man ser hunder i en sånn situasjon. Når menneskets beste venn blir torturert på denne måten skjærer det i hjertet, sier hun.

- En populær tradisjon

De siste åra skal effekten av en stor mengde demonstranter ha hatt sin virkning på festivalen. Blant annet skal det ha vært en betraktelig nedgang i mengden hundekjøtt som har blitt solgt på restauranter og lokale markeder de siste åra.

Flere beboere i byen er imidlertid kritiske til demonstrantene som årlig kommer dit.

- Yulins såkalte hundespisefestival er bare en populær tradisjon vi har. Populære tradisjoner kan i seg selv ikke være rette eller gale. Til de scenen av blodig slakt av hunder som du ser på nettet, vil jeg bare si at enhver slakt er blodig. Jeg håper folk kan se på dette objektivt, sier Yulin-innbygger Wang Yue til South China Morning Post.

- Snart slutt

Efskind i Dyrevernalliansen tror det snart kan være slutt på festivalen.

- Vi tror bare det er et spørsmål om tid før festivalen legges ned på grunn av økende motstand i hele Kina. Det er en stadig oppvåkning når det gjelder dyrevelferd og økende motstand mot å spise hund og katt samt pelsbruk. Landet har imidlertid en lang vei å gå når det gjelder dyrevelferd, sier hun.

Hun peker på at Kina er et land med helt andre tradisjoner og en kultur i rask endring. Middelklassen og økonomien generelt i landet vokser raskt, samtidig som stadig flere reiser utenlands og tar til seg vestlige verdier.

- Det kan gjøre som nordmann er å ta avstand fra festivalen og si fra til kinesiske myndigheter på opprop og liknende. Er du turist i Kina, bør du unngå å delta på arrangementer som dyrekamper, mating av levende dyr i dyreparker, sirkus og annet. Det mest effektive er å ramme næringslivet og at norske turister tar tydelig avstand, sier hun.