BRUTALT: Brutale scener viser det som anklages for å være vold mot medlemmer av den sørkoreanske kirken «Grace Road Church» på Fiji. Kirken mener på sin side at det hele er en del av pastor Shin Ok-jus forkynnelse, og at medlemmene samtykker i handlingene. NB: Vi advarer mot sterke bilder. Video: CNN Vis mer

På innsida av «torturkirken»

Kirken hevder på sin side at det hele er et ritual gjort med samtykke.

Tidligere i år skrev flere internasjonale medier om pastoren Shin Ok-ju, som sammen med tre andre sektledere fra «Grace Road Church», ble pågrepet da de landet på Incheon-flyplassen i Seoul i juli.

Da hadde hun returnert til hjemlandet etter å ha tilbrakt flere år på Fiji.

Voldsomme scener

Arrestasjonen skjedde etter anklager om vold mot kirkas medlemmer. I forrige uke holdt flere avhoppere en pressekonferanse i Seoul, hvor de viste fram 20 minutter med videoklipp av det som skal være dokumenterte eksempler på denne volden.

- Shin er en kultleder, og Grace Road Church er en kult, sa Lee Soon-deok, en av kirkas tidligere medlemmer.

- Ifølge Shin er hun den eneste som kan stoles på, og det er bare hun som kan redde folk. Hun er en ondskapsfull kvinne.

Dette skriver CNN.

Klippene viser gjentatte slag, riving i hår og hoderisting mot ulike medlemmer. Det hele blir utført med tilsynelatende voldsom kraft.

Ifølge CNN sier Kim blant annet «Dette vil ikke drepe deg. Du blør, men du kommer ikke til å dø.»

  • Videoen øverst i saken viser deler av disse klippene. Vi advarer om sterke scener.

- Et ritual

Den sørkoreanske kirken «Grace Road Church», etablerte seg på Fiji i 2014. Dette etter at Shin fikk «et gudegitt syn» om at det ville komme en større sultperiode til jorda, og at Fiji var stedet å overleve på. Det var her de også skulle vente på at Jesus igjen kom til jorda.

Ifølge kirken selv har den nå 400 medlemmer, etter at 200 har valgt å forlate den. Pastorens sønn, Daniel Kim, avviser til CNN at dette dreier seg om mishandling.

Han sier at det hele er et av kirkens ritualer, og at dem som volden blir utført på er samtykkende. Ifølge Shins tolkning av bibelen er nemlig dette en måte å vise anger på, og skal symbolisere menneskets synd skille seg fra den menneskelige kropp.

Kim nekter ikke for at hendelsene som ble filmet og delt av kirkens avhoppere tok plass, men hevder at måten videoene er klippet på er villedende.

Noen av videoklippene skal også vise barn som blir slått. Dette skal ikke være en del av kirkens forkynnelse, ifølge pastorsønnen Kim.

- Vi tillater ikke slag mot barn, og enhver video som viser dette er et maktmisbruk, forteller han til CNN.

Shin er ikke den eneste som utfører volden i klippene fra avhopperne.

Anklager om fangenskap

Flere av kirkens tidligere medlemmer mener på sin side at Shin i guds navn utførte rutinemessig mishandling av dets medlemmer, noe de får støtte for fra sørkoreanske myndigheter, som i sommer tok ut siktelse på Shin for overfall og for tvungen fangenskap.

Det sistnevnte kommer etter at sørkoreanske myndigheter oppdaget at mange av kirkemedlemmene ble fratatt passene sine idet de ankom kirken.

Shins sønn, Daniel Kim, mener at mora er uskyldig også i dette.

- Medlemmer av kirken i Fiji står frie til å reise slik de selv ønsker.

CNN forteller at de har blitt tilsendt videomateriale på nesten tretten timer fra kirken selv, men med betingelsen om at de ikke fikk lov til å dele videoene med andre, eller publisere dem.

CNN forteller at disse klippene viser mennesker som tilsynelatende vet at de vil bli slått, og som ikke motstår seg dette. De beskriver scenene også her som fysiske, og noen ganger voldelige.

«Hjernevasking»

- Det kan være vanskelig for andre å forstå, men Shin ødelegger andres følelser og kjærligheten mellom familiemedlemmer, forteller Song, en avhopper som sa seg villig til å snakke med CNN under et pseudonym.

- Folk blir hjernevasket til å tro at det er en ond ånd inni dem som blir banket ut, og at de derfor ikke trenger å synes synd på hverandre.

Hun forklarte CNN at dette ritualet var en del av Shins forkynnelse, men at det utviklet seg fra noe frivillig til obligatorisk. Song forteller at det startet med medlemmers bekjennelser om syndige aktiviteter, og at de tilstående synderne ville bli straffet for det de hadde gjort.

- Flere og flere kom fram og sa at de også ville bli straffet. Men så endret prosessen seg, og i stedet for at folk frivillig kom fram, så begynte Shin å peke ut menneskers dårlige oppførsel, og fortalte at de fortjente å bli slått.

Song ble selv straffet gjennom denne metoden, sier hun.

- Shin sa at jeg ikke var et menneske, men et dyr. Hun ropte navnet mitt og begynte å slå meg mens hun dro i håret mitt. Det kan ha vart i så lenge som tre timer.

Forretningsinteresser

Kirken er en del av Grace Road Group, som baserer seg på forretningsvirksomhet. Ifølge CNN opererer de i femti bedrifter innenfor ulike områder som restaurantvirksomhet, butikkhandel og gårdsdrift.

De 400 medlemmene av kirken er ifølge pastorens sønn Kim alle ansatte av denne gruppa.

Noen av avhopperne sier at de daglig ble utsatt for «fjorten timer med tungt arbeid, overvåkning, straff og overfall», ifølge CNN.

Kim mener at anklagene om slaveri i form av tvungent arbeid er «galskap».

Han forteller videre at han, sammen med flere andre medlemmer, har blitt utspurt av sørkoreanske myndigheter, Interpol og Fiji-politiet.

Likevel skal både selskapet og kirken fortsatt gå som normalt, likevel uten kirkens leder.

Det sørkoreanske politiet vil ikke gi innsyn i detaljene rundt deres etterforskning av kirken. Myndighetene på Fiji har på sin side uttalt at arrestasjonen ikke vil påvirke selskapets forretningsinteresser, ifølge The Fiji Times.

- Veldig vanlig

Sør-Korea er kjent for sine ekstreme religiøse bevegelser. Tidligere i år skrev Dagbladet om landets ukjente sekter.

Vladimir Tikhonov, professor i Øst-Asia-studier, sa i august til Dagbladet at det finnes tusenvis av små religiøse grupperinger i Sør-Korea.

- Saker med slike religiøse bevegelser, som er voldelige og kontrollerende, er veldig vanlig. Det har skjedd siden 1920-tallet. Det finnes ikke bare i Sør-Korea, og får generelt lite oppmerksomhet i landet.