På innsiden av Gazas hemmelige smuglertunneler

Slik er tunnelene Israel vil ødelegge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Israel startet torsdag sin massive bakkeinvasjon i Gaza med mål om å avdekke og ødelegge Hamas sitt avanserte og omfattende tunnelsystem.

Tunnelene strekker seg på kilometervis gjennom, på tvers og ut av Gaza.

- Smuglertunneler inn fra Egypt var utgangspunktet, men etter hvert så har de også utviklet et militært tunnelsystem, og det er det Israel nå ønsker å ødelegge, sier Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad fra Universitet i Oslo.

Problemet er bare at over disse tunnelene, så bor det tusenvis av sivile.

Storsmugling fra Egypt Det startet med Egypt, og på det meste kan det ha vært hundrevis av smuglertunneler som ålte seg under bakken fra Egypt og inn i Gaza, ifølge Washington Post. Under blokkaden ble det fraktet store mengder varer, mat, medisiner, materialer og våpen, som ga store skatteinntekter til Hamas. Det ryktes at noen av tunnelene var så store at selv biler ble fraktet gjennom.

Men etter militærkuppet i Egypt, var det slutt. Da ble tunnelene bombet og fylt igjen med sement.

- Vi vet jo ikke om de greide å ta alt. Men den trafikken som har vært på grensa der, har stoppa opp. Det har skapt økonomisk krise i Gaza, fordi de har mistet sin hovedinntektskilde, sier Tuastad til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer