Se video og bilder:

På innsiden av nazistenes «forbudte by»

Militærkomplekset har huset 40 000 soldater. - Keiseren, Hitler og sovjeterne. Alle hadde en sterk militær tilstedeværelse her.

WUENSDORF: Byen Wuensdorf i Tyskland har vært hovedkvarter for nazistene og for soldater fra Sovjetunionen. Slik ser det ut nå. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

I de eviggrønne skogene sør for Berlin, finner man det som av The Independent beskriver som en «forbudt by» - et gammelt militærkompleks som gjennom årenes gang var vertskap for både keiserens, nazistenes og senere sovjetiske militærstyrker.

På mange måter oppsummerer det på denne måten det moderne Tysklands turbulente historie.

GUIDE: Werner Borchert ved hovedinngangen til militærkomplekset. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Scanpix
GUIDE: Werner Borchert ved hovedinngangen til militærkomplekset. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Scanpix Vis mer

Men nå står anlegget helt tomt, og er langt på vei lagt fullstendig øde.

«Lille Moskva »

En av de få som har nøklene til det lukkede området, er 67 år gamle Werner Borchert. Han jobber som guide, og forteller til den britiske avisa om Wuensdorfs brokete historikk.

- Keiseren, Hitler og sovjeterne. Alle hadde en sterk militær tilstedeværelse her.

Borchert vokste opp i området, og forteller at området fikk tilnavnet «Den forbudte byen» da Sovjet styrte butikken i det gamle Øst-Tyskland.

KORRIDOR: Dørene står åpne i korridoren til det forlatte anlegget. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Scanpix
KORRIDOR: Dørene står åpne i korridoren til det forlatte anlegget. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Scanpix Vis mer

- Dette var på mange måter «Lille Moskva». Det var det kulturelle senteret for den sovjetiske hæren i Tyskland, sier han om anlegget som består av et teater, et museum, et kjøpesenter, et svømmebasseng og brakker til å huse 40 000 soldater.

Ingen ny eier

I 1994 forlot den siste russiske soldaten området, men utenfor hovedbygningens port står fremdeles en statue av Vladimir Lenin.

Militærkomplekset er i dag under delstaten Brandenburgs beskyttelse, men ingen penger har blitt investert, og det har heller ikke blitt funnet en ny eier av komplekset.