Se video og bilder:

På innsiden av nazistenes «forbudte by»

Militærkomplekset har huset 40 000 soldater. - Keiseren, Hitler og sovjeterne. Alle hadde en sterk militær tilstedeværelse her.

WUENSDORF: Byen Wuensdorf i Tyskland har vært hovedkvarter for nazistene og for soldater fra Sovjetunionen. Slik ser det ut nå. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I de eviggrønne skogene sør for Berlin, finner man det som av The Independent beskriver som en «forbudt by» - et gammelt militærkompleks som gjennom årenes gang var vertskap for både keiserens, nazistenes og senere sovjetiske militærstyrker.

På mange måter oppsummerer det på denne måten det moderne Tysklands turbulente historie.

GUIDE: Werner Borchert ved hovedinngangen til militærkomplekset. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Scanpix
GUIDE: Werner Borchert ved hovedinngangen til militærkomplekset. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Scanpix Vis mer

Men nå står anlegget helt tomt, og er langt på vei lagt fullstendig øde.

«Lille Moskva »

En av de få som har nøklene til det lukkede området, er 67 år gamle Werner Borchert. Han jobber som guide, og forteller til den britiske avisa om Wuensdorfs brokete historikk.

- Keiseren, Hitler og sovjeterne. Alle hadde en sterk militær tilstedeværelse her.

Borchert vokste opp i området, og forteller at området fikk tilnavnet «Den forbudte byen» da Sovjet styrte butikken i det gamle Øst-Tyskland.

KORRIDOR: Dørene står åpne i korridoren til det forlatte anlegget. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Scanpix
KORRIDOR: Dørene står åpne i korridoren til det forlatte anlegget. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Scanpix Vis mer

- Dette var på mange måter «Lille Moskva». Det var det kulturelle senteret for den sovjetiske hæren i Tyskland, sier han om anlegget som består av et teater, et museum, et kjøpesenter, et svømmebasseng og brakker til å huse 40 000 soldater.

Ingen ny eier

I 1994 forlot den siste russiske soldaten området, men utenfor hovedbygningens port står fremdeles en statue av Vladimir Lenin.

Militærkomplekset er i dag under delstaten Brandenburgs beskyttelse, men ingen penger har blitt investert, og det har heller ikke blitt funnet en ny eier av komplekset.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer