På jakt etter miljøprofil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Gasskraftmotstanderne ga Jens Stoltenberg en varm mottakelse da han i går kom ut på Slottsbakken etter sitt møte med kong Harald, som ga Stoltenberg i oppdrag å danne en regjering utgått av Arbeiderpartiet. «Vi er mange, vi er sterke, vi skal stoppe gasskraftverket,» ropte demonstrantene taktfast. Grupper av demonstranter og aksjonister kan bli et fast innslag der den påtroppende statsministeren beveger seg. Miljøvernforkjemperne lover å fotfølge ham. Gasskraftsaken som bringer Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet til makten, gjør at posten som miljøvernminister blir en av de aller viktigste i den nye regjeringen. Selv Norges Naturvernforbund, som er den mest «offisielle» av miljøvernorganisasjonene, erklærte i går at organisasjonen ser med forståelse på de av forbundets medlemmer som vil bruke sivil ulydighet i denne saken.
  • Gradvis har Arbeiderpartiet mistet den miljøprofilen som var knyttet til «verdens miljøvernminister», Gro Harlem Brundtland. Dette må Stoltenberg gjøre noe med. Han trenger en sterk miljøstatsråd som får gjennomslag hos finansministeren og de andre fagstatsrådene. Statsministeren og hans energiminister kan ikke komme gasskraftmotstanderne i møte i selve saken. Miljøforkjemperne vil heller ikke la seg overbevise av Stoltenbergs argumentasjon, uansett hvor effektivt han klarer å legge den fram. Hans eneste mulighet er å skaffe seg en miljøprofil på andre områder.
  • Det er kanskje et paradoks, men ikke helt uvanlig, at vedtaket om gasskraften kan gi miljøforkjemperne større uttelling på andre miljøsaker enn de ellers ville fått. Statsråden i Miljøverndepartementet må selvsagt være en effektiv forsvarer av Stoltenbergs påstand om at gasskraftverk med dagens teknologi er best for miljøet. Men det er viktigere at statsråden er både robust og kreativ i miljøspørsmålene, og har evne til å trekke oppmerksomhet mot sine saker. Det beste Stoltenberg kan håpe på, er at han og miljøministeren blir i stand til å demme opp for en større velgerlekkasje på gasskraftsaken.