På julebord i tjuvlånte klær

Hopper en prislapp plutselig fram i nakken på dansepartneren din under julebordet, er det ikke sikkert han eller hun har glemt å klippe den av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere klesbutikker nekter hjemlån av varer på grunn av frekke kunder.

Det er blitt vanligere å låne med klær hjem fra butikken for å bruke dem på fest. Mandagen etter kommer kunden tilbake til butikken for å levere plaggene tilbake.

I julebordsesongen tjuvlånes festklær på denne måten oftere enn ellers i året.

Men nå er ordningen med å deponere klær på full fart ut. Butikkene har sett seg leie på kunder som kommer og vil ha tilbake pengene for toppen som dunster av parfyme eller buksa som er innsatt med røyklukt etter en kveld på byen.

- Frekt

- Veldig frekt. Og dårlig gjort overfor andre kunder, sier butikksjef Tove Delgado. I fjor orket hun ikke flere krangler med freidige kunder og begrenset deponeringen til å gjelde bare en dag fram i tid. Og det er helt slutt med å låne med seg klær i helgene fra Kello-butikken hennes i Byporten i Oslo. Butikken selger klær til damer i voksen alder.

- Det var aldri noen som ville innrømme at tøyet var brukt når jeg konfronterte dem med det. Derfor endte det ofte med at kunden gikk rasende ut av lokalet, sier Delgado, som aldri ga penger tilbake for klær som luktet av festligheter - uansett om prislappen fortsatt satt på eller ikke.

Andre butikkinnehavere bekrefter overfor Dagbladet at kundene ønsker å låne klær med hjem over helga. I november og desember øker pågangen av forespørsler merkbart.

Den spanske motekjeden Mango hadde europeisk erfaring med enkelte kvinners høytidsvaner og tok sine forholdsregler da den etablerte seg i Norge for over tre år siden: Ingen får låne med seg festklær beregnet på jul og nyttår.

- Vi har hatt forbud mot deponering og bytting av klær fra julekolleksjonene fra dag én, sier butikksjef Natalja Solli.

Alle andre varer i butikken har én måneds deponering.

- Lag avtale i butikken

- En avtale som inngås mellom kjøper og selger i butikken om hjemlån er ikke regulert av kjøpsloven, sier jurist i Forbrukerrådet, Jon-Andreas Lang.

For å unngå uenighet med kunden ved deponering eller låning av klær, anbefaler Lang klare og detaljerte regler på forhånd:

- Det kan lukte røyk av en genser uten at den har vært på en fest. Butikken bør ha en skriftlig avtale om begrensninger som gjelder for bruk av klærne. Så er det lettere å unngå krangelen etterpå.

FI KK NOK: Butikksjef Tove Delgado ble så lei av å snuse inn røyklukt fra tilbakeleverte klær at hun strammet dramatisk inn på deponeringsordningen.