På kaffe hos ordføreren

For to år siden ble Olav Thon (78) invitert til holde kommunes kontor. Ordføreren ville gjerne vite hva Thon kom til å betale i skatt, så han kunne sette opp budsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var jo morsomt, sier Olav Thon. Han gleder seg over at hans skatteytelser betyr mye for den lille kommunen i Buskerud.

Thon er god for over åtte milliarder, og han bidrar årlig med over 15 prosent av skatteinntektene i sin bostedskommune.

- Fordi jeg bor på Sollihøgda, får Hole kommune min formuesskatt. Det synes jeg er virkelig hyggelig, for der blir resultatene av pengene så konkrete. Store kommuner som Oslo kunne sikkert hatt nytte av pengene de også, men der er det ikke så lett å se hva de brukes til. I Hole blir jeg hvert år invitert av kommuneadministrasjonen for å få en orientering om hva pengene går til. Det er inspirerende, sier Thon.

Måtte klarere

For to år siden planla Hole kommune så mange byggeprosjekter at de måtte klarere med Thon før de kunne sette i gang.

- Både ordføreren og rådmannen var til stede på møtet. De lurte på omtrent hvor mye skatt jeg kom til å betale, slik at de kunne planlegge, sier Thon.

- Men hva synes du om at en kommune må spørre deg før de kan bygge sykehjem og sette opp budsjettet?

- De er avhengige av meg. Det sier ganske mye om at kommunene er avhengige av et næringsliv som fungerer. Det er med en viss undring jeg registrerer at enkelte kommuner kjemper for å holde næringslivet under striks kontroll. I Oslo har jeg for eksempel hatt et bygg stående tomt ved siden av ett av mine hoteller i to år, fordi Plan- og bygningsetaten ikke har gitt tillatelse til å innrede huset til hotellrom.

- Alle sier at «Thon har penger nok», men når kommunen motarbeider meg, får jeg jo ikke skapt verdier som ville gitt skatteinntekter til Oslo kommune, det er jo riv ruskende galt. Når Oslo kommune oppfører seg så tullete, skjønner jeg at det ikke blir særlig igjen til sykehjem i denne byen, sier Thon.

Selv har han ikke manglet invitasjoner om å flytte til andre kommuner.

Olav Thon (78)

  • Formue: 1900 millioner kroner.
  • Eier Olav Thon Gruppen, et eiendomsimperium.
  • Dro fra hjemmet i Hallingdal til Oslo med to reveskinn, som han solgte for 600 kroner. Det ble startkapitalen hans.
  • Nevøen Hallgrim Thon gikk ut av Thon-gruppen etter 32 års samarbeid med Olav Thon og startet sitt eget investeringsselskap.
  • Har sagt han vil stå på i 15 år til. Da er han 93 år gammel.

- Ordføreren i Bærum har antydet at han gjerne ville flytte kommunegrensa, så jeg skattet til dem i stedet. Og jeg har fått mange hentydninger fra kommuner som forferdelig gjerne så meg som innbygger. Jeg skjønner jo det, så Hole burde være fornøyde, sier en smilende eiendomskonge.

Refser delingsmodellen

De siste åra har Thon betalt 150 millioner kroner i årlig skatt gjennom sine selskaper. Av sin personlige formue betaler han 40 millioner i skatt, hvorav Hole kommune sitter igjen med om lag 14 millioner i året. Men:

- Hver morgen når jeg setter meg i bilen, vet jeg at jeg må betale over ti tusen kroner, bare for å få lov til å jobbe. Det er dårlig gjort. sier Thon.

Fra kontorlokalene like ved Sentralstasjonen i Oslo sentrum, kan Thon se ut over hovedstaden, hvor han selv har store eiendommer.

- Man må jo plassere seg så man ser litt av det man har dratt på seg oppigjennom, sier Thon, og peker mot Bjørvika, hvor hans nye hotell ligger.

elin.enger@dagbladet.no

# For to år siden ble Olav Thon (78) invitert til Hole kommunes kontor. Ordføreren ville gjerne vite hva Thon kom til å betale i skatt, så han kunne sette opp kommunens budsjett.OLAV THON{lt}/TIT{gt}{lt}/ING{gt} #

BETALER MED GLEDE: - Hole kommune får min formuesskatt. Det synes jeg er virkelig hyggelig, for der blir resultatene av pengene så konkrete, sier Olav Thon. Her ser han ut over Oslo sentrum fra sine kontorlokaler. # Foto: JON TERJE H. HANSEN

BETALER MED GLEDE: - Hole kommune får min kommuneskatt. Det synes jeg er veldig hyggelig, for der blir resultatene av pengene så konkrete, sier Olav Thon. Her ser han ut over Oslo sentrum fra sine kontorlokaler.