Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- På kanten av Barnekonvensjonen å sette bort ungene om natta

Venstre-lederen med flammende innlegg mot nattåpne barnehager.

HØY TEMPERATUR:  Det ble høy temperatur da Venstres landsmøte behandlet ny famliepolitikk i dag. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HØY TEMPERATUR: Det ble høy temperatur da Venstres landsmøte behandlet ny famliepolitikk i dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Det er høy temperatur når Venstre i dag vedtar ny famillie- og oppvekstpolitikk på landsmøtet i Tønsberg.

Debatten som kanskje hadde aller høyest temperatur var debatten om nattåpne barnehager for foreldre som jobber turnus. Partileder Trine Skei Grande gikk selv på talerstolen og advarte kraftig mot et forslag om å åpne for flere nattåpne barnehager.

Hun minnet landsmøtedelegatene om hvor godt det er å komme hjem til senga si etter for eksempel et landsmøte.

- Det er godt å komme hjem. Der er senga mi, bøkene mine og katten min. Hvorfor er det bedre enn å sove på hotell? Det er fordi det er hjemme, sa Grande som videre argumentere for at barn også har rett til å sove hjemme.

- Jeg mener det er på kanten av Barnekonvensjonen å sette bort ungene om natta.  Jeg vil ikke forby det, men jeg vil ikke kjempe for at det skal bli flere av dem, jeg vil kjempe for at det skal bli færre av dem,  sa Venstre-lederen om de nattåpne barnehagene.

- Innestemme Innlegget fra partilederen fikk Margrethe Geelmuyden fra Oslo til å etterspørre innestemme i debatten.

- Jeg får vondt av de foreldrene som jobber i helsevesenet og som har barna sine i en nattåpen barnehage, sa hun.

En av dem som argumenterte for forslaget var Boye Bjerkholt fra Akershus. Han framholdt at barnehager må være for alle, uavhengig av livs-, arbeids- og livssituasjon.

- Hvis vi mener at barn har godt av å være i barnehagen, må vi sikre at barnehagen er reelt alternativ for alle. Når foreldrene er på arbeid, må barna passes. Det handler om å tilpasse barnehagen til foreldrenes arbeidssituasjon. Det handler om fleksibilitet i åpningstidene, sa Bjerkholt.

Debatten endte til slutt med et slags kompromiss. Landsmøtet bestemte seg for å stryke alt som handlet om nattåpne barnehager i sine vedtak, og ikke mene noe om dette.

For rigid Også forslaget om todeling av foreldrepermisjonen skapte stort engasjement.

- Vi må sette standard for likestillingen, sa Eid-ordfører Alfred Bjørlo, på tampen av debatten.

Flere talere mente imidlertid at tredeling gir bedre valgfrihet og fleksibilitet for familiene.

- Familiene er ulike, barna er ulike og det er ikke gunstig for alle med todeling. Det er rigid, sa Erik Borge Skei, Oslo.
 
- Jeg er for fedrekvote, men det er lite liberalt at staten skal detaljregulere. Vi må ha en valgfri del, sa Trine Noodt fra Finnmark.
Geir Helge Sandsmark, Østfold, påpekte at verden ikke er ideell, og at politikken må hjelpe verden.

Barns beste Aud Jektvik sa at begge foreldre kan være like gode omsorgspersoner, og at det til barnets beste å få tilknytning til begge foreldrene.

- Det vil sende sterke signaler om at foreldrene er like viktige. Valgfrihet får komme når det er reell likestilling, sa hun.

- Hva er reell valgfihet? I dag er det ofte slik at mor bestemmer, og far må forhandle med mor. Vi må selvsagt gjøre det mulig å søke unntak, sa Guri Melby, Oslo, som var en av forslagsstillerne bak todeling.

Men Venstres landsmøte ville beholde dagens tredeling av foreldrepermisjonen.

Mot delt bosted Landsmøtet avviste også at delt bosted for barn skal framheves i loven etter samlivsbrudd. Barne- og familieminister Solveig Horne (Frp) har foreslått at barneloven endres slik at det blir lettere å velge delt bosted etter samlivsbrudd.

Landsmøtet gikk heller ikke for uttalelsen som nestleder Abid Raja på forhånd har argumentert kraftig for, om at barn under tre år skal bo hos sin primære tilknytningsperson.

Også Abid Raja gikk inn for det som ble det endelige vedtaket om at barneloven skal være nøytral når det kommer til barns bosted ved samlivsbrudd.

Hele Norges coronakart