På knærne

Forholdet mellom statsminister Bondevik og Fremskrittspartiet nådde i går frysepunktet. Til slutt måtte landets statsminister i to omganger i går krype for Fremskrittspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var statsminister Kjell Magne Bondeviks opptreden i TV2s «Tabloid» torsdag som fikk både Carl I. Hagen og Siv Jensen til å gå i taket. I debatten om barnehageforliket følte Frp seg stemplet som totalt useriøse av Bondevik. Bondevik mente at de overhodet ikke hadde noen plan for hvordan de første 84 millionene i barnehagepakka skulle finansieres, og la til at stortingsflertallet «overlater jobben til regjeringen».

- Bondevik lyver

- Det er bekymringsfullt å ha en statsminister, en kristen sådan, som sitter og lyver på TV, sa Frp-nestleder Siv Jensen til Dagbladet i går formiddag.

- Poenget er jo at vi, Ap og SV fant en nøyaktig inndekning for de 84 millionene. Så kommer regjeringspartiene og spør om vi ikke heller kan finne en annen ordning. Det ble vi enige om, akkurat slik regjeringspartiene ønsket det. Da blir det vel frekt å rakke ned på oss for denne beslutningen, sier Siv Jensen.

To brev

Dette ble innledningen på en hektisk brevveksling mellom finanskomiteens leder Siv Jensen og statsminister Bondevik. I sitt første svarbrev i går, hadde statsministeren tydeligvis kommet på andre tanker enn under studiolampene kvelden før og skrev at de var «kjent og innforstått» med hvordan de 84 millionene skulle betales i revidert budsjett.

Men dette var ikke nok for Siv Jensen. Hun banket ut et nytt brev og krevde ettertrykkelig svar på om han nå ville la være å «fortsette å skape inntrykk av at stortingsflertallet {lsquo}overlater jobben til regjeringen'».

Bondevik følte tydeligvis overmakten. Han legger seg helt flat og lover: «Regjeringen vil ikke fortsette en offentlig debatt på dette punkt. Jeg håper dette er en tilstrekkelig avklaring.»

Slik lover statsministeren å ikke lenger kritisere stortingsflertallet for deres finansiering av første del av den kostbare barnehageavtalen, med makspris på 1500 kroner og full barnehagedekning.

Fra en tidligere venn får Bondevik denne hilsenen:

- Den totale ydmykelse, sier Sp-leder Odd Roger Enoksen om Bondeviks knefall.

YDMYKET: Statsminister Bondevik foretok i går en ydmykende retrett i striden om barnehagesatsingen. Til slutt klarte han å roe ned en rasende Frp-nestleder Siv Jensen.