På kne for Bondevik

Jan Petersens frykt for å få skylda for en ny Jagland-regjering gjorde at statsminister Kjell Magne Bondevik i går kunne svelge unna tele-kritikken i trygg forvissning om at regjeringen sitter tryggere enn på lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om både Jan Petersen og Thorbjørn Jagland fastslo med en imponerende iver at Kjell Magne Bondevik hadde lagt seg flat og erkjent regjeringens synder i tele-skandalen, var dette bare en liten flik av hva som egentlig skjedde i Stortinget i går.

En tilfreds Kjell Magne Bondevik kunne etter tele-oppvasken konstatere:

- Jeg ser at flertallet ikke ønsket å bruke denne saken til å gi landet en ny Jagland-regjering.

Levde i håpet

Arbeiderpartiet hadde helt til det siste håpet at Høyre var villig til å gå lenger i sin kritikk, så Bondevik ble nødt til å gå av. Selv om den klare oppfatningen i Arbeiderpartiet er at denne saken burde resultert i en brutal utkastelse av Bondevik fra regjeringskontorene, våger ikke landets største parti å foreslå mistillit alene. Høyre måtte være med så det ble flertall. Kilder i Ap sier til Dagbladet at det er vanskelig for partiet å stå åpent fram med sterke ønsker om regjeringsskifte når partiet frivillig ga fra seg makten i 1997.

Jagland avviser at han er på regjeringsjakt, men bekrefter at ønsket om felles løp med Høyre har vært grunnleggende:

- Vi har vært opptatt av å samle et flertall bak kritikken. Hadde vi gått på egen hånd, ville det ikke blitt flertall for noe og Bondevik hadde fått det som han ville, sier Thorbjørn Jagland.

Tøffel-Jan

Bråket etter tele-fusjonen har vist at Jan Petersen har gått fra å være tøffe-Jan til tøffel-Jan. I Høyre er det Petersen selv som har trukket i nødbremsen hver gang Bondevik-regjeringen har vært nær ved å spore av i Telia/Telenor-saken. Nå klamrer han seg til at luftslottet, som han kalte Bondevik-regjeringen før 97-valget, ikke forsvinner med påfølgende Ap-regjering. Under debatten i går kunne alle observere muntre samtaler mellom Jan Petersen og Kjell Magne Bondevik. Etterpå hevdet Petersen hardnakket at vi ikke måtte mistolke den lette stemningen mellom ham og Bondevik. Ap og Høyres manglende mistillit til regjeringen grep Carl I. Hagen begjærlig.

- Hele sju ganger fastslår flertallet at regjeringen har opptrådt kritikkverdig uten å ende opp med mistillit. Dette må være norgesrekord i bruk av ordet «kritikkverdig» i en innstilling. Det er som å ta tilløp og sats uten å hoppe, sa Hagen.