Oslo

- På langt nær nok

Regnet har inntatt hovedstaden, men ifølge vann- og avløpsetaten er det «på langt nær nok».

VANNMANGEL: Vannstanden i Maridalsvannet, som er drikkevannet til de fleste av Oslos innbyggere, er nå så lav at både kommunen og innbyggerne er nødt til å redusere vannforbruket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VANNMANGEL: Vannstanden i Maridalsvannet, som er drikkevannet til de fleste av Oslos innbyggere, er nå så lav at både kommunen og innbyggerne er nødt til å redusere vannforbruket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo kommune har i flere uker bedt innbyggerne spare på vannet.

Oslo vann- og avløpsetat roser innbyggerne for å være nøkterne med vannbruken, men innrømmer samtidig at det på et tidspunkt kan komme flere restriksjoner.

- Nye tiltak

- Vi bruker mindre vann en tidligere, og jeg vil gi honnør til innbyggerne for det, men vi må alle fortsette med dette i tiden framover, sier Hanne Sofie Fremstad i Oslo vann- og avløpsetat til Dagbladet.

Hva som skjer, forteller hun, er helt avhengig av været i tiden framover.

- Dersom det blir tørt og meget varmt over lang tid, kommer vi på et tidspunkt til nye tiltaksnivåer med flere restriksjoner, sier Fremstad.

Magasinfyllinga i Maridalsvassdraget er nå 69 prosent. Normal vannmengde på denne tiden av året er 91 prosent.

- Lang vei å gå

Fremstad mener vi har «en lang vei å gå» før vi er på normalen.

For selv om vannbruken har gått ned og nedbøren har inntatt hovedstaden, er det ifølge kommunen for tidlig å puste lettet ut.

- Vi trenger godt med nedbør gjennom flere uker innover i marka for å fylle opp de store vannmagasinene der, forklarer hun.

Hun påpeker at vi har fått noe nedbør, men sier det er «på langt nær nok».

MÅ SPARE VANNET: Oslo kommune har sendt ut sms til innbyggerne med oppfordring til å spare på vannet. Dette kan skje om man ikke følger rådene. Video: Scanpix/Storyblocks. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Redusert vannforbruk

- For tiden ligger magasinfyllinga midt mellom tiltaksnivå 1 og 2, og ingen nye tiltak innføres i den aller nærmeste framtid, men de blir heller ikke lempet på, forklarer hun.

Oslo kommune har redusert eget vannforbruk, blant annet gjennom vannsparing i fontener og redusert vanning av grøntarealer.

Ifølge kommunens egne nettsider kan tiltak som restriksjoner på bilvask og vanning av egen hage bli aktuelle i løpet av sommeren dersom vannstanden synker ytterligere.

Lavtrykk og regn

I pinsehelga inntok sydenværet store deler av Sør-Norge. Mandag ble det registrert hele 25,2 varmegrader i hovedstaden.

Heldigvis - for de delvis tomme vannmagasinene - kom regnet allerede dagen etter 2. pinsedag, og den kommende uka er det ventet mye nedbør over store deler av landet.

Skogbrannbaren er nå over i hele landet, og Oslo kan forhåpentligvis slippe å innføre nye tiltaksnivåer med det første.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer