TOMT OVER ALT: Da Sindre Standal fra Ålesund hadde stålsatt seg nok til å ta vaksinen mot svineinfluensaen lo legesekretæren oppgitt. - Hun fortalte meg at det ikke var ei vaksine å oppdrive i hele Europa. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
TOMT OVER ALT: Da Sindre Standal fra Ålesund hadde stålsatt seg nok til å ta vaksinen mot svineinfluensaen lo legesekretæren oppgitt. - Hun fortalte meg at det ikke var ei vaksine å oppdrive i hele Europa. Foto: Fridgeir Walderhaug / DagbladetVis mer

På legekontoret lo de oppgitt til Sindre som ville ha vaksine mot svineinfluensa

Fikk beskjed om at Europa var tom for vaksiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Mange i Midt-Norge som ønsker å vaksinere seg mot svineinfluensa opplever nå å møte tomme sprøyter hos sine fastleger.

Etter jul har pågangen for å vaksinere seg mot svineinfluensa vært eksplosjonsartet enkelte steder.
Dette har ført til at legekontorer og apoteker har gått tomme for vaksinen.

Vaksinejakt Når fastlegene ikke lenger kan forsyne pasientene med vaksiner blir løsningen å skrive ut resepter. Deretter må pasientene på egen hånd gå ut på en håpløs jakt etter de dyrebare dråpene.

Til og med sosiale medier som Facebook blir tatt i bruk i jakten på et apotek som kanskje har fått noen doser levert på døra.

Ble oppfordret Sindre Standal fra Ålesund hadde fredag stålsatt seg nok for å få det lille stikket i armen som skulle til for å verne ham mot det fryktede svineinfluensaviruset.
Men den gang ei.

Tross myndighetenes oppfordringer om å vaksinere seg så viser det seg nå at det slett ikke er noen selvfølge å få vaksinert seg.  

Lo oppgitt - Når jeg oppsøkte Vika Legesenter i Ålesund så lo de først oppgitt av meg og ga beskjed om at jeg nok var alt for seint ute.
Ikke hadde de noen vaksine, og ikke var den å oppdrive i hele Europa heller, fortalte de meg, sier Standal som reagerer kraftig på hele situasjonen.

- Jeg fortalte damen i skranken at jeg ikke trodde på henne, og at det slett ikke var 1.april enda.
Da ble hun alvorlig og bedyret at det faktisk var slik at de ikke kunne gi meg noen vaksine, og at de heller ikke kom til å få inn noe.

Lureri
- Det provoserer meg kraftig.

Om det er slik at helsemyndighetene går ut og anbefaler folk å ta vaksiner som ikke er å oppdrive så er jo dette lureri.
Nå sist var det fylkeslegen i Møre og Romsdal som gikk ut i lokalmedia med budskapet om at en bør vaksinere seg, og at det ikke er for seint, sier Standal til Dagbladet.

Han lurer på hvor alle vaksinene han leser om tar veien.

- Jeg så i avisa at det nå skulle distribueres ut over sytti tusen nye vaksiner. Jeg leste også at sykehusapoteket i Ålesund hadde 150 vaksiner.
Nå viser det seg at disse ikke er å oppdrive. Det er da jeg lurer på hvem det er som får alle disse vaksinene.

- Fikk du noen råd om hvor du kunne gå for å få vaksine?

- Nei, bare at jeg kunne glemme hele vaksinen, sier han.  

Gått tom Til Dagbladet bekrefter Vika Legesenter at de gir pasientene den beskjeden Sindre Standal fikk.

- Vi har ikke vaksiner inne og formidler til våre pasienter det vi selv får fortalt fra myndighetene.

- Og det er at vaksinen ikke er å oppdrive?

- Ja, og at det var tomt for denne vaksinen i hele Europa, sier legesekretær Kathrine Erstad.
Hun forteller at de mottar rykter og tips om steder en kanskje kan få tak i de dyrebare vaksinene.

- En pasient tipset oss om at hun kanskje fikk tak i vaksinen på et lokalt apotek. Det gjør at vi nå skriver ut resepter.

- Men de må ut for å kjempe til seg vaksinen selv?

- Ja, og så kan de eventuelt komme hit for å få satt sprøyta. Slik er det dessverre blitt, sier Erstad.

Ingen krise Kommuneoverlege i Ålesund, Karsten Vingen sier til Sunnmørsposten at det nå kommer henvendelser fra legekontorene om å få ekstra forsyninger av vaksinen.

De 150 dosene Sindre Standal hadde hørt om er trolig de samme dosene kommuneoverlegen sier ligger i reserve. Han tror de skal klare å håndtere situasjonen

- Vi venter ikke at situasjonen skal komme ut av kontroll. Det er en viss immunitet i befolkningen, men i gruppen 20 til 40 år er det relativt lav immunitet. De kan også bli skikkelig sjuke av svineinfluensa, sier han.

- Eldre ved institusjonene fikk tilbud allerede tidlig i høst om vaksine. Vi oppfordrer alle som er i risikogruppen, det vil si kronisk sjuke, om å la seg vaksinere, sier Vingen, som understreker at vaksinasjonen er helt frivillig, sier kommuneoverlegen til avisen.