Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På lørdag kommer «supermånen»

Blir årets største fullmåne.

STOR OG STØRRE: Lørdagens «supermåne» vil virke ekstra imponerende når den ligger nært horisonten. En utbredt misoppfatning er at dette skyldes at den sees relativt til andre objekter som bygninger og trær. Den virkelige forklaringen skyldes blant annet hvordan hjernen oppfatter avstander. Se en fyldig forklaring her. Foto: AP Photo/Julio Cortez/Scanpix
STOR OG STØRRE: Lørdagens «supermåne» vil virke ekstra imponerende når den ligger nært horisonten. En utbredt misoppfatning er at dette skyldes at den sees relativt til andre objekter som bygninger og trær. Den virkelige forklaringen skyldes blant annet hvordan hjernen oppfatter avstander. Se en fyldig forklaring her. Foto: AP Photo/Julio Cortez/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får du tatt bilder av lørdagens supermåne? Send dem til Dagbladet via e-post.

(Dagbladet): De astronomiske tilfeldighetene ligger til rette for at lørdagens fullmåne blir årets største.

Fenomenet, også kjent som «supermåne», skyldes at månens omløpsbane rundt jorda er elliptisk og ikke sirkulær. Det betyr at den har ett punkt hvor den er aller nærmest jorda, og ett hvor den er lengst unna. Dette kalles henholdsvis perihel og aphel.

Forskjellene i omløpsbanen gjør at størrelsen på nattehimmelen kan variere med rundt tolv prosent. På sitt nærmeste er månen gjennomsnittlig 362 600 kilometer unna, mens avstanden er ytterligere 43 000 kilometer på det fjerneste.

Men at perihel og fullmånen sammentreffer til helga er ikke alt. Avstanden under perihel varierer også fra gang til gang, med så mye som tre prosent. Denne gangen blir det ekstra nære med 356 955, sier meteorolog Joe Rao til Space.com.

Tyngdekraften avhenger av avstanden, og når månen er nærmere blir virkningen følgelig større. Kombinert med at tidevannskreftene er størst når månen, jorda og sola står på en rett linje, som under fullmånen, kan det føre til ekstra store forskjeller i vannstandene.

Springflo skjer også i forbindelse med helgas «supermåne», men effektene blir begrenset av at vi er inne i den delen av året hvor vannstandene er på sitt gjennomsnittlig laveste sier oseanograf Tor Tørresen ved Statens kartverk, som utarbeider tidevannstabellene.

- Hvis du ser på Vardø, blir høyeste vannstand 341 centimeter i denne springperioden. Det er elleve centimeter unna høyeste astronomiske tidevann, som er den høyeste vannstanden du kan få fra månen og jordas plassering. Den tar ikke hensyn ikke til meteorologiske effekter, som kan gjøre det observerte tidevannet høyere eller lavere, sier Tørresen.

Springfloen vil typisk inntreffe først noen dager etter at jorda, sola og månen står på linje, blant annet på grunn av geografiske effekter, legger Tørresen til.

Enkelte har spekulert i at «supermåner» kan føre til store jordskjelv eller andre naturkatastrofer, men det finnes ikke noe bevis eller belegg for slike påstander.

- Amatører er glade i å spekulerer i at tidevannskrefter skaper jordskjelv og den slags. Men eksperter på jordskjelv sier at effekten er lite merkbar, har astrofysikkprofessor Kaare Aksnes ved Universitetet i Oslo tidligere forklart til Dagbladet. 

«SUPERMÅNE»: Sammenliknet med når den er på sitt fjerneste, ser månen rundt 12 prosent større ut når den treffer sitt nærmeste punkt i omløpsbanen rundt jorda. Dette kalles populært «supermåne» når det skjer samtidig som fullmåne, mens astronomene fortrekker begrepet «apsis-syzygy». Foto: Wikimedia Commons
«SUPERMÅNE»: Sammenliknet med når den er på sitt fjerneste, ser månen rundt 12 prosent større ut når den treffer sitt nærmeste punkt i omløpsbanen rundt jorda. Dette kalles populært «supermåne» når det skjer samtidig som fullmåne, mens astronomene fortrekker begrepet «apsis-syzygy». Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!