På lørdag kommer «supermånen»

Blir årets største fullmåne.

STOR OG STØRRE: Lørdagens «supermåne» vil virke ekstra imponerende når den ligger nært horisonten. En utbredt misoppfatning er at dette skyldes at den sees relativt til andre objekter som bygninger og trær. Den virkelige forklaringen skyldes blant annet hvordan hjernen oppfatter avstander. Se en fyldig forklaring her. Foto: AP Photo/Julio Cortez/Scanpix
STOR OG STØRRE: Lørdagens «supermåne» vil virke ekstra imponerende når den ligger nært horisonten. En utbredt misoppfatning er at dette skyldes at den sees relativt til andre objekter som bygninger og trær. Den virkelige forklaringen skyldes blant annet hvordan hjernen oppfatter avstander. Se en fyldig forklaring her. Foto: AP Photo/Julio Cortez/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Får du tatt bilder av lørdagens supermåne? Send dem til Dagbladet via e-post.

(Dagbladet): De astronomiske tilfeldighetene ligger til rette for at lørdagens fullmåne blir årets største.

Fenomenet, også kjent som «supermåne», skyldes at månens omløpsbane rundt jorda er elliptisk og ikke sirkulær. Det betyr at den har ett punkt hvor den er aller nærmest jorda, og ett hvor den er lengst unna. Dette kalles henholdsvis perihel og aphel.

Forskjellene i omløpsbanen gjør at størrelsen på nattehimmelen kan variere med rundt tolv prosent. På sitt nærmeste er månen gjennomsnittlig 362 600 kilometer unna, mens avstanden er ytterligere 43 000 kilometer på det fjerneste.

Men at perihel og fullmånen sammentreffer til helga er ikke alt. Avstanden under perihel varierer også fra gang til gang, med så mye som tre prosent. Denne gangen blir det ekstra nære med 356 955, sier meteorolog Joe Rao til Space.com.

Tyngdekraften avhenger av avstanden, og når månen er nærmere blir virkningen følgelig større. Kombinert med at tidevannskreftene er størst når månen, jorda og sola står på en rett linje, som under fullmånen, kan det føre til ekstra store forskjeller i vannstandene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer