På lynvisitt for å sluke Storebrand

Den finske Sampo-sjefen Björn Wahlroos håpet med sin lynvisitt til Oslo å kunne sluke hele Storebrand. Men norske interesser med Orkla i spissen kan komme til å stoppe ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å kunne overta Storebrand må det finske bank- og forsikringsselskapet oppnå tilslutning fra 90 prosent av Storebrand-aksjonærene.

Det kan bli vanskelig, så lenge Orkla sitter med ti prosent av aksjene og har uttalt seg til fordel for en norsk løsning.

Feide gjennom

Dernest skal Björn Walhroos overbevise norske myndigheter om at det er fornuftig å selge nok et finansforetak ut av landet.

I går var Wahlroos i Oslo for å presentere sitt bud, som tilsvarer 75 kroner pr. aksje og priser Storebrand til 20,8 milliarder kroner. Han feide gjennom presentasjonen, hoppet over mye av det han hadde tenkt å si for å spare tid - og satte seg på flyet hjem igjen for å servere oppkjøpsplanen for sine landsmenn.

Dette skjedde bare timer etter at DnB kom ham i forkjøpet med et forslag til fusjonsforhandlinger, som verdsetter Storebrand til 17,6 milliarder kroner.

Støtte fra ansatte

Finske Sampo har støtte av nesten hele Storebrand-styret. Sju av styremedlemmene har sagt ja, mens to ennå ikke har bestemt seg, Rune Bjerke fra Hafslund og Orklas representant Halvor Stenstadvold. Derimot har finnene de ansatte på parti, og lover at det ikke blir nedbemanning i Norge.

Tvert imot lokker Wahlroos med at kapitalforvaltning og livsforsikring skal tas hånd om i Oslo, mens bankvirksomheten legges til Helsinki. Skadeforsikringsselskapet If blir plassert i Stockholm.

Vi skal også slippe å lære oss enda et nytt bank- og finansnavn - Storebrand skal få leve også i framtida.

DnB vil ikke gi seg inn på noen budkrig mot finnene, der er konsernsjef Svein Aaser i DnB krystallklar. Men DnB opprettholder invitten til fusjonsforhandlinger.