På lynvisitt hos krigsalliert

President George W. Bush takket sin danske krigsallierte da han landet i København i går. I gatene sa folk hva de mente om den støtten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Død over Bush. Død over imperialismen, ropte demonstrantene. Men de svartkledde demonstrantene ble holdt langt borte fra den amerikanske presidenten. Bush landet i går kveld, men reiste fort til Frederiksborg slott, der han overnattet. Slottet nord for sentrum er forvandlet til en festning med veisperringer og piggtråd rundt området.

Gårsdagens markering ble bare en forsmak på dagens demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i byen.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen holder møte med Bush i statsministerboligen Marienborg i dag. Lynvisitten er en takk for Danmarks støtte til USAs krigføring i Irak.

Danmark har 500 soldater i Irak, og det bidraget blir stadig viktigere for Bush. Men det har også provosert mange på gata i København.

-  Bush er ikke velkommen her, sier Arne Lund, som organiserer demonstrasjonene. Mer enn 2000 politifolk er mobilisert i det som er en av de største sikkerhetsoperasjonene noensinne i Skandinavia. Alle som tar til gatene, må vente å bli fulgt nøye av dansk politi. Mandag ble en danske arrestert for å ha sendt en e-post med trusler mot Bush.

GODE VENNER: Bush rakk å spise middag med de kongelige og å takke sin Irak-allierte Anders Fogh Rasmussen.