På makt-toppen

Statsminister Jens Stoltenberg har på fire år reist seg fra et historisk valgnederlag til å bli landets mektigste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han tror ikke plassen på makttoppen skyldes hans person.

-  Den innflytelse jeg har, er et resultat av at folk ønsket en ny regjering og stemte på Ap, Sp og SV slik at vi vant valget og lyktes med å danne en flertallsregjering. Den makt jeg har, er uttrykk for en realitet skapt av folket i et demokratisk valg. Det er jo slik makt vi ønsker oss, sier statsminister Jens Stoltenberg.

-  Da du var nyvalgt partileder i 2002 ble du bl.a. omtalt som «sjarmør med maktvegring». Var det en dekkende beskrivelse av deg den gang?

-  Av alle mennesker er jeg den dårligste til å vurdere karakteristikker av meg selv. Jeg gjorde et valg da jeg i 1990 forlot forskning og Statistisk sentralbyrå som jeg hadde bestemt meg for å vie meg til. Årsaken var at Thorbjørn Berntsen ringte og spurte om jeg ville bli statssekretær i Miljøverndepartementet. Da valgte jeg å søke posisjoner med makt fordi politikk handler om det.

Ble noe større

-   Hvordan vil du beskrive din utvikling som leder?

-  Jeg kan holde lange foredrag om skattepolitikken og fordelingspolitikken...

-  men det vil vi ikke høre nå..

 STYRKE:  -  Å jenke seg og gi noe er ikke uttrykk for svakhet. Det er uttrykk for styrke, sier Jens Stoltenberg som av Dagbladets maktjury er kåret til årets mektigste person. Foto: Bjørn Langsem
STYRKE: - Å jenke seg og gi noe er ikke uttrykk for svakhet. Det er uttrykk for styrke, sier Jens Stoltenberg som av Dagbladets maktjury er kåret til årets mektigste person. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-  Jeg skjønner det. Når jeg nøler

er det fordi det er mer krevende å snakke om seg selv. Men jeg prøver hele tida å lytte, jeg prøver å bruke tid for at flest mulig skal bli inkludert og føle delaktighet i beslutningene. Det vi lyktes med her på Soria Moria var å skape en tilnærming preget av å være tålmodige, av å lytte, av å passe på at alle fikk noe, og å legge til side kjepphester. Dette gjorde at vi kom fram til samlende løsninger. Vi lyktes med å få til noe større. Det jeg prøver å si er at å jenke seg og gi noe er ikke uttrykk for svakhet. Det er uttrykk for styrke.

Lærer hver dag

-  Er dette noe du har lært, eller er det noe som bare faller deg naturlig?

-  En kombinasjon av læring og erfaring etter forholdsvis mange år i politikken.

-  Men du er fortsatt en ung mann med et forbedringspotensial. Hva er det du fremdeles ikke er så god på som leder?

Stoltenberg vrir seg på stolen:

-  Det er helt sikkert veldig mye. Når jeg også her nøler med å svare, er det fordi jeg er så redd for klisjeer og stempler fordi de er så unyanserte og aldri blir helt sanne. Men jeg er veldig opptatt av at jeg lærer hver dag, hvert år. Jeg har vært partileder siden 2002 og jeg synes det er rart at det bare er tre år siden. Det har skjedd så mye på disse tre åra, både av motgang og medgang. Jeg har erfart mye som jeg tar med meg videre i livet.

Opp og ned

-  Forrige gang du var statsminister endte det med det dårligste valgresultat i Ap\'s historie. Nå heises du til de store høyder. Det er stor forskjell på å være politisk leder i motgang og i medgang?

-  Jeg har i hvert fall erfart at det svinger opp og ned i politikken. Jeg gleder meg over alle de positive tilbakemeldingene jeg får, i klar forvissning om at de er gode å ha når tilbakegangen kommer. For det vil komme nye problemer og tilbakeslag, det vil svinge opp og ned.

Juryens kommentar

Dette er den samstemte konklusjonen til Dagbladets maktjury som i år har hatt følgende sammensetning:Anne Kari Lande Hasle (59), departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet, Hege Skjeie (50) professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo,Sten R. Helland (56), kommunikasjonsrådgiver og daglig leder i Helland Consulting, tidligere statssekretær i Thorbjørn Jaglands regjering.Harald Magnus Andreassen (49 ) sjeføkonom i First Securities.

Flertallsregjering Juryens vurderinger er selvsagt i sterk grad preget av det historiske maktskiftet som ga landet den første flertallsregjering på 20 år, som brakte Ap for første gang i koalisjon, SV for første gang i regjering og Sp for første gang inn i en regjering på venstre side av midten i norsk politikk, - og hvor Frp er blitt det klart største opposisjonspartiet.

I det nye året vil det bli spennende å se hvor stort handlingsrom den rødgrønne flertallskoalisjonen får for en ny politisk kurs, eller om kompromissene fortsatt vil ligge i midten av norsk politikk.

Ny miljøbevissthet?

Juryen er ellers opptatt av om værkatastrofene i mange land dette året vil slå inn i politikken og legge grunnlaget for en ny og mer forpliktende miljøbevissthet både i opinionen og blant politikerne.

Andre i juryen trekker fram at det i etterkant av opptøyene i Paris har vært stygge tilløp til ren fryktbasert innvandringsdebatt - der innvandring blir sikkerhetsproblem og terrortrussel.

POLITIKK: Jens Stoltenberg (46)Statsminister. Leder landets største parti, var en suveren ener i valgkampen, lyktes med det rødgrønne prosjektet og har dannet flertallsregjering. Har holdt en lavere profil utad etter at de tre valgvinnerne har organisert seg og fordelt makta, og virker på den måten mer samlende.
NÆRINGSLIV: Svein Aaser (59) Konsernsjef DnB NOR. Kåres til landets operativt mektigste næringslivsleder for tredje året på rad. Ikke veldig synlig, men kraftfull, og som landets fremste kredittgiver er han og hans organisasjon viktige aktører i svært mye av det som skjer i norsk næringsliv over hele landet.
FORVALTNING: Svein Gjedrem (55) Sentralbaksjef. Sentralbanksjefens innflytelse over renta er begrenset på grunn av lavprisimport, sterk produktivitetsvekst, lav prisstigning og angst for at krona skal bli for sterk igjen. Men han har likevel stor makt over folks økonomi. Er knirkende tørr og formell på TV, men også sjarmerende folkeopplyser når han reiser land og strand og forklarer hva banken driver med.
MEDIER/KULTUR: John G. Bernander (48) NRK-sjef. NRK har stadig godt grep om seertallene og markedsandelene og har fortsatt høy troverdighet i sin dekning av nyheter og aktualiteter. Men gullrekka fredagene og lørdagens klassefester skriker etter fornyelse. Bernander styrker NRKs framtidige posisjon med å ta kontrollen over nye digitale kanaler.
ORGANISASJON: Gerd-Liv Valla (57) LO-leder. Profilerer LO som landets viktigste arbeidstakerorganisasjon og har gjennom LOs lange valgkamp en stor del av æren for det rødgrønne samarbeidet. Er tilbake i Ap\'s sentralstyre og har bidratt til å dreie Ap\'s politikk til venstre. Nå krever Ap\'s nærmeste politiske venn tilbakebetaling og har allerede fått de første avdragene.