STYRTREGN: På dette detaljerte meteogrammet av Oslo viser det at det er ventet store nedbørsmengder mellom klokka 13 og 15 mandag. Meteorologisk institutt har også sendt ut OBS-varsel for Østfold, Buskerud, Akershus og Vestfold. Skjermdump Yr
STYRTREGN: På dette detaljerte meteogrammet av Oslo viser det at det er ventet store nedbørsmengder mellom klokka 13 og 15 mandag. Meteorologisk institutt har også sendt ut OBS-varsel for Østfold, Buskerud, Akershus og Vestfold. Skjermdump YrVis mer

På mandag kommer ekstrem­regnet

OBS-varsel om enorme nedbørsmengder flere steder i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du værbilder eller -video? Send dem til oss på e-post 2400@dagbladet.no eller som mms til 2400.

(Dagbladet): Så langt i år har sommerværet vært noe uvanlig. Mai overrasket med mange varme dager mens det i juni ble satt regnrekord i Oslo. Alt fra kraftig regnvær, haglbyger og torden dukket opp. Skypumper ble til og med observert på sørlandet.

Søndag la Meteorologisk institutt ut et OBS-varsel som advarer mot lokalt mye nedbør i Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold mandag. Lokalt 20-40 millimeter regn på relativt kort tid, står det i varslet.

På meteogrammet av Oslo kan det se ut som regnværet går ut av skalaen, så det kan altså komme en kraftig skyll mellom klokka 13 og 15 mandag. Om nedbøren blir like kraftig som det kraftige regnværet torsdag 26. juni, kan det skape problemer i både hjem og i trafikken.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har også sendt ut flomvarsel for Oslo og Østlandet for øvrig på grunn av regnværet.

Meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt i Oslo sier det er vanskelig å spå hvor mye nedbør det vil komme, men sier det kan bli kraftig.

- Det vil bli varmt og lummert med en del regn på mandag. Hele Østlandet vil få nedbør men det er vanskelig å si noe mer om nedbørsmengdene annet enn at regnværet kan bli kraftig. Fra mandag til tirsdag morgen kan det bli opp mot 50 millimeter nedbør enkelte steder ved Mjøsa, sier Walløe.

Pent i nord I Nord-Norge derimot ser det ut som det gode været fortsetter. Ifølge meteorolog Eirik Samuelsen ved Meteorologisk institutt i Tromsø kommer denne varmen også til å fortsette i dagene framover.

- Det er ventet enda varmere luftmasse de neste dagene, så det vil bli varmt og fint med temperaturer over 30 grader enkelte steder, sier Samuelsen.

Varmest vil det bli i Nordland, men Troms kan også oppleve å se 30-tallet på termometeret. Samuelsen sier at denne høye varmen kommer fra den velkjente «russlandsvarmen», som nå kommer sigende over Nord-Norge.

Det skal ifølge meteorologen bli såpass varmt at det er store muligheter for nye varmerekorder i våre tre nordligste fylker.

- I tillegg til gode muligeter for tropenetter skal vi ikke se bort ifra at det kan bli noen varmerekorder i nord, sier Samuelsen.

Fare for torden Ifølge meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt i Oslo vil det til og med tirsdag kveld bli regn- og tordenbyger med store sjanser for kraftig nedbør.

Det samme gjelder for Vestlandet. Der kan det på tirsdag komme ettermiddagsbyger i indre strøk med sjanser for lyn og torden.

Skogbrannfare Uvanlig lite nedbør har også skapt skogbrannfare i flere deler av landet. På fredag brant det både i Telemark og i Oppland. I Sel kommune ble over 1000 mål berørt av skogbrannen. 

Meteorologisk institutts OBS-varsler om stor skogbrannfare i Oppland og Hedmark vil mest sannsynlig endre seg i dagene som kommer da det som nevnt er ventet store nedbørsmengder.

- Jeg tror nok varslene vil forvinne i løpet av mandagen, da disse områdene vil få mye regn, sier Walløe.

I Nord-Norge har det ikke vært like stor skogbrannfare, og det vil det ifølge Samuelsen heller ikke bli framover.

- I Nord-Norge opplevde vi mye nedbør i juni, så jeg tror skogbrannfaren er lav her, sier Samuelsen.