Supermåne:

På mandag viser månen seg på en måte den ikke har gjort på 68 år

Kan oppleves som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn en vanlig fullmåne.

SUPERMÅNE: På mandag vil fullmånen være ekstra stor. Foto: Geoffrey Swaine/REX/Shutterstock /Scanpix
SUPERMÅNE: På mandag vil fullmånen være ekstra stor. Foto: Geoffrey Swaine/REX/Shutterstock /Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Neste fullmåne, som intreffer mandag 14. november, blir den hittil største i dette århundret. Vi må helt tilbake til 1948 for å oppleve en måne hav vært så nær jorda.

Derfor har denne fullmånen fått betegnelsen supermåne. Fenomenet inntreffer når det er fullmåne (eller nymåne) og den er nærmest mulig jorda i løpet av månens elliptiske bane.

Ifølge NASA kan en supermåne oppleves som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn en vanlig fullmåne.

Avstanden til månen varierer hver måned med nesten 50 000 kilometer, fordi månens bane rundt jorda ikke er en perfekt sirkel – men snarere en ellipse, og attpåtil med jorda litt til siden for sentrum, ifølge National Geographic.

Og ifølge NASA må vi vente til 25. november 2034 før fullmånen kommer like nært jorda som den vil gjøre nå på mandag.

Begrepet «supermåne» er ikke allment akseptert eller brukt i astronomi eller vitenskapelige samfunn, som heller foretrekker begrepet apsis-syzygy.

KAN ALDRI SES FRA JORDEN: 41 prosent av månen aldri kan ses fra jorden. I en ny video har NASA konstruert månen sett fra andre siden, altså mot jorden. Video: NASA Vis mer
SUPERMÅNE: De to astronomiske fenomenene inntraff samtidig natt til mandag, i det som kalles en supermåneformørkelse. Video: Reuters Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer