- På mange måter er vi fjernere fra likestilling enn på lenge

Samfunnstopper mener likestillingen i Norge står bom stille.

FALITTERKLÆRING: Tidligere var administrerende direktør Vibeke Madsen i Virke mot kvotering, nå har hun snudd. Men hun synes det er en falitterklæring.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FALITTERKLÆRING: Tidligere var administrerende direktør Vibeke Madsen i Virke mot kvotering, nå har hun snudd. Men hun synes det er en falitterklæring. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): På 70-tallet fikk vi likestillingsloven, abortloven og velferdsordninger som foreldrepermisjonen, og kvinnefrigjøringen var et faktum.

Men siden den gang har likestillingen mer eller mindre blitt stående bom stille, mener administrerende direktør Vibeke Madsen i Virke.

- De siste 40 åra har det skjedd veldig lite, og det skremmer meg. Jeg har selv i mine lederstillinger, både KS, BA og Statoil, jobbet med disse problemstillingene. Og man tror at nå nærmer vi oss, men jeg opplever på mange måter at vi er fjernere enn på lenge. Fordi jeg ser at mange yngre kvinner i dag velger fagstillinger og mellomlederstillinger framfor å gå helt opp i toppstillingene, sier Madsen til Dagbladet.

Få topppledere Hun får støtte fra Unio-leder Anders Folkestad.

- På en måte har vi kommet langt, jenter kan jo velge friere på en helt annen måte enn tidligere, men når vi snakker om noen av de grunnleggende tingene, er tilstanden status quo, sier han til Dagbladet.

I de 60 største selskapene på Oslo Børs er det ingen kvinnelige toppsjefer. I Norge er andelen kvinnelige ledere i næringslivet bare 13 prosent, ifølge en undersøkelse av ILO

- Vi har fortsatt få kvinnelige toppledere i privat næringsliv, og det etter mange år hvor bedrifter har hatt tiltak for å rekruttere kvinner inn i mellomlederstillinger for å sikre underskogen, sier Madsen til Dagbladet.

Kvinneyrker Både Madsen og Unio-lederen sier mye kan ligge i at vi fortsatt har «jente»- og «gutte-yrker», og lønnsforskjellene mellom disse.

- Og det er særlig i de yrkene som krever lang utdanning at lønnsforskjellene er størst, sier han.

Folkestad er opptatt av at debatten også må dreie seg om å få flere menn inn i såkalte «kvinneyrker», som for eksempel innen helsevesenet og utdanning - de yrkene hvor det er størst behov for folk i framtida. Men synes det er vanskelig å skimte noen politisk vilje til å øke lønningene i disse sektorene.

ØNSKER MINDRE SKILLER: Unio-leder Anders Folkestad er opptatt av å minske lønnsforskjellene mellom mannsdominerte og kvinnedominerte yrker. Foto: Oda Laraan Skjetne / Dagbladet
ØNSKER MINDRE SKILLER: Unio-leder Anders Folkestad er opptatt av å minske lønnsforskjellene mellom mannsdominerte og kvinnedominerte yrker. Foto: Oda Laraan Skjetne / Dagbladet Vis mer

- Vi må også gjøre noe med kultur- og symbolordningene som presser fram jenter i rosa og gutter i blått, sier han.

Mer lønnsomme «Går en inn i en hvilken som helst butikk med barneklær, finner en to avdelinger, en med gutteklær, en med jenteklær. For de fleste skjer kjønnsmarkeringen så snart en kommer ut av mors liv, og får på de første klær», skrev mamma Mina Gerhardsen i kommentaren «Hei Solidox, kan jeg få tannkrem til barn?».

- Når det gjelder markedsføringen av rosa og blått, har nok ikke situasjonen vært verre enn den er nå. Det er en slags merkelig renessanse, sier Folkestad til Dagbladet.

Mer lønnsomme En undersøkelse av Quantopian fant tidligere i år at selskaper med kvinnelige toppledere gjør det bedre. Credit Suisse så i fjor på 3000 selskaper i 40 land, og fant at selskaper med kvinner i styret gjorde det bedre. Madsen understreker at god balanse mellom kjønnene øker lønnsomheten i en bedrift.

- Det lønner seg jo med kvinner, og jeg håper derfor det snart sklir inn i rekrutteringsprosessene, sier Madsen til Dagbladet.

Tidligere var hun mot kvotering i arbeidslivet, nå har hun snudd. 

ROSA OG BLÅTT: Flere næringslivsledere mener skillet mellom mannsdominerte og kvinnedominerte yrker oppstår allerede når barn er små. På et debattmøte om likestilling under Arendalsuka, ble det derfor tatt til orde for et oppgjør med denne kulturen.
FOTO: TRYGVE INDRELID
ROSA OG BLÅTT: Flere næringslivsledere mener skillet mellom mannsdominerte og kvinnedominerte yrker oppstår allerede når barn er små. På et debattmøte om likestilling under Arendalsuka, ble det derfor tatt til orde for et oppgjør med denne kulturen. FOTO: TRYGVE INDRELID Vis mer

- Jeg er åpen for å se at vi kanskje må kvotere, men jeg synes det er en falitterklæring.

PUSS PUSS: Mina Gerhardsen er lei av at verden forteller jentene hennes at de skal være søte og rosa, selv når de pusser tennene.
Foto: Tarjei E Krogh/Samfot/NTB Scanpix Innfelt: Faksimile, solidox.no
PUSS PUSS: Mina Gerhardsen er lei av at verden forteller jentene hennes at de skal være søte og rosa, selv når de pusser tennene. Foto: Tarjei E Krogh/Samfot/NTB Scanpix Innfelt: Faksimile, solidox.no Vis mer