Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På med lampa, Lillian!

Nå kan Lillian Gabrielsen (75) skrive ferdig julekortene i full belysning. Strømprisene er trolig på vei ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Det var gårsdagens gladmelding til beboerne i Strandgata borettslag på Gjøvik, som Dagbladet skrev om i går.

- Dette er en hyggelig melding for mange. Jeg bruker bare det jeg behøver uansett. Men i jula skal jeg i alle fall ha alle lampene på i stua, sier Lillian Gabrielsen.

Strandgata borettslag har en snittalder på 77 år. Strøm blir brukt til både varme og belysning, og beboerne tar oppfordringen om å spare på strømmen på ramme alvor. Mange har vært vant til å spare, og med beskjed om å spare ytterligere har lampe etter lampe blitt slokt.

Sparsommelig

Lillian Gabrielsen tror ikke en stabilisering i forbruket vil påvirke den sparsommelige strømbruken hennes noe særlig. Hun kaster ikke kofta og skrur opp varmen, uansett.

- Jeg kan godt spare på strømmen, sier 77-åringen til Dagbladet.

Den tidligere misjonæren slokker lysene i alle rommene hun ikke bruker, og bruker bare en arbeidslampe når hun skriver de mange julekortene.

De siste ukene er strømprisen blitt tredoblet. Men i går kom de første tegnene på at prisen stabiliseres, den gikk til og med noe ned i perioder.

Det må trolig en periode med sprengkulde til før en kilowatt strøm selges for over 70 øre på strømbørsen.

Utflatingen forklares med mindre innenlandsk forbruk, mildvær i Trøndelag, full produksjon igjen i Sverige og en kraftkabel mellom Tyskland og Danmark som ble tatt i bruk igjen.

Mindre forbruk

Rådgiver Ole Haugen i Energibedriftenes Landsforening (EBL) mener at gårsdagen var en merkedag. Ola og Karis strømsparing ble registrert med all mulig tydelighet i går morges.

- Forbruket var 500 megawatt mindre enn mandag morgen. Det tilsvarer årsforbruket i 2500 eneboliger, illustrerer han.

Innstiller

De skyhøye strømprisene skremte i går vannet av den første billige strømleverandøren.

12000 kunder i Kraftkompaniet Vest AS fikk beskjed om at selskapet avvikler driften. Kundene skal få tilbakebetalt sine forskudd.

Dagbladet vet at flere andre billige leverandører prøver å bli kvitt sine kostbare kunder. Andre har sluttet å ta imot nye.

LYSER OPP: Lavere strømpriser er gode nyheter for Lillian Gabrielsen (75) på Gjøvik. Men det skal likevel mer til før hun skrur opp varmen og kaster kofta.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling