- På min første reise gjennom Europa stopper vi en terrorist

Tre amerikanske venner overmannet terroristen ombord på høyhastighetstoget i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alt skjedde veldig fort, sier Anthony Salder, en student som er på reise igjennom Europa sammen med kameratene Alex Skarlatos og Spencer Stone. De to sistnevnte har militær bakgrunn, noe de fikk bruk for under sin første Europa-tur.

De tre hylles nå som helter etter å ha avværget det som kunne blitt en svært alvorlig massakre på hurtigtoget mellom Amsterdam og Paris fredag kveld.

Den pågrepne mannen er en 26-årig marokkansk statsborger som har vært under oppsikt av det franske overvåkingspolitiet. Han har også vært i Syria. Han var bevæpnet med ei Kalasjnikov angrepsrifle, en pistol og en kniv.

Politiet etterforsker saken som en planlagt terroraksjon.

Slo ham bevisstløs - Jeg forsto ikke hva som skjedde før jeg så en vakt løpe forbi oss. Jeg så bakover, og så en fyr med en Kalashnikov. Vi dukket ned, og jeg sa til vennene mine «la oss ta ham», sier Skartlatos, som nettopp har kommet hjem fra tjeneste i Afghanistan.

Ifølge vitner på toget som The Guardian har snakket med, forsøkte attentatmannen å avfyre skudd inne i togvogna før han ble overmannet, men geværet skal ha låst seg.

- Vi visste ikke om geværet virket eller noe, Spencer (Stone) bare satte mot ham, og hvis noen ville blitt skutt, ville det vært ham, sier Skarlatos til AFP.

Stone fikk terroristen over ende, men ble rammet av en kniv i basketaket. Han behandles på sykehus for mindre skader.

- Da kom jeg fram og tok fra ham våpenet, og begynte å slå løs på ham til han var bevisstløs, sier Skarlatos.

- Han sa ingenting, bortsett fra «gi meg geværet mitt, gi meg geværet mitt».

Hylles Nå hylles de tre vennene for sitt mot og sin handlekraft.

- Jeg vil gjerne takke de to modige amerikanske passasjerene. All vår takknemlighet og beundring går til de to, sier Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Innenriksministeren kaller terroren «et barbarisk angrep» og forteller videre at saken etterforskes videre.

OVERMANNET: Mannen bak det mislykkede terrorforsøket ligger i midtgangen etter å ha blitt overmannet av andre togpassasjerer., Foto: AFP PHOTO/ COURTESY OF CHRISTINA CATHERINE COONS
OVERMANNET: Mannen bak det mislykkede terrorforsøket ligger i midtgangen etter å ha blitt overmannet av andre togpassasjerer., Foto: AFP PHOTO/ COURTESY OF CHRISTINA CATHERINE COONS Vis mer

USAs president Barack Obama uttaler:

- Presidenten uttrykte sin dype takknemlighet for motet og den raske reaksjonen til flere passasjerer, blant dem amerikanske soldater, som uten å tenke på seg selv overmannet angriperen, sa en talsmann for Det hvite hus fredag kveld.

- Jeg kan ikke tro det. Jeg er bare en student. På min første reise gjennom Europa stopper vi en terrorist. Det er litt sprøtt, sier Anthony Sadler til AFP.

I tillegg til Stone, som fikk kuttskader, fikk en amerikansk passasjer skuddskader i skulderen.

I Syria Den pågrepne 26-åringen avhøres lørdag av fransk politi. Den antatte gjerningsmannen er trolig en mann med marokkansk opprinnelse som har bodd i Spania, opplyser kilder tett på etterforskningen.

Han var kjent av franske myndigheter etter at spansk etterretningstjeneste varslet at han kunne være en islamistisk ekstremist.

Den spanske avisa El País skriver at 26-åringen flyttet til Frankrike i fjor, og at han har besøkt Syria.

Han var væpnet med en Kalashnikov-rifle, en automatpistol og ni patronhylser da han åpnet ild om bord på TGV-toget på vei fra Amsterdam til Paris fredag kveld.

AVHØRES: Den pågrepne mannen, en 26-åring fra Marokko, skal ha vært IS-sympatisør og skal ha vært i Syria.  Foto: Scanpix
AVHØRES: Den pågrepne mannen, en 26-åring fra Marokko, skal ha vært IS-sympatisør og skal ha vært i Syria. Foto: Scanpix Vis mer