VIL BØTTE NED: Etter noen varme dager skyller regnet ned over Bergen. Bildet er fra Vaksdal, nord for vestlandshovedstaden. Foto: Randi Rongved / NTB scanpix
VIL BØTTE NED: Etter noen varme dager skyller regnet ned over Bergen. Bildet er fra Vaksdal, nord for vestlandshovedstaden. Foto: Randi Rongved / NTB scanpixVis mer

På én dag får byen tre ganger mer regn enn i hele juni til nå

Lavtrykk treffer Sørvestlandet mandag og vil prege ukestarten landet over. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en periode har det vært tørt og fint vær over store deler av landet. Det gjelder til og med på Vestlandet og Norges regnhovedstad Bergen.

Så langt i juni har det kun falt 7 mm nedbør i Bergen. I morgen endrer det seg. Da åpner himmelens sluser seg - ikke bare i Bergen, men også på Sørlandet og på Østlandet.

- I løpet av morgendagen kan vi få 20 mm nedbør i Bergen, noe som er nesten tre ganger mer enn i resten av juni til nå, sier meteorolog Mette Skjærdal ved Vervarslinga på Vestlandet.

Merkes i hele Sør-Norge

Forklaringen er et lavtrykk som treffer sørvestlandet - spesielt Rogaland og Agder-fylkene - i morgen.

Det vil merkes i hele Sør-Norge, men effekten avtar jo lenger øst og nord man kommer på Øst- og Vestlandet.

I Oslo er det meldt 10 mm nedbør, altså halvparten av nedbørsmengden som meldes i Bergen. Oslo-området får mer regn enn områdene lenger nord, som for eksempel Lillehammer.

- For Østlandet sin del er det spesielt morgen kveld og natt til tirsdag som byr på litt regn, ellers ser det ut som om det blir oppholdsvær, sier Skjærdal.

Flytter seg nordover

Lavtrykk: Bildet viser nedbørsområdet som kommer inn på Sørvestlandet mandag. Utsnittet er fra mandag klokken 12. Foto: Yr.no. 
Lavtrykk: Bildet viser nedbørsområdet som kommer inn på Sørvestlandet mandag. Utsnittet er fra mandag klokken 12. Foto: Yr.no.  Vis mer

Lavtrykket beveger seg oppover i landet, og treffer Trøndelag tirsdag. Det fortsetter nordover, og vil ha nådd Finnmark onsdag. For Nord-Norges del avløser det et lavtrykk som ligger i området nå.

Når det siste lavtrykket først har passert, får man en blandet værtype over store deler av landet, men ikke alle er like uheldige.

- Vi går inn i en periode med mer vanlig vestavær, noe som gir perioder med nedbør hele uka. Morgendagen peker seg ut med en god del nedbør, men det blir nok vått både tirsdag onsdag, torsdag, og fredag, sier metereologen om været på Vestlandet.

Det er meldt temperaturer mellom 15-20 grader på Vestlandet, men sjansen er ifølge Skjærdal liten for at landsdelen vil få over tjue grader i uka som kommer.

Østlendingene er heldigere- og får en værtype som ligner det som har vært i uka som gikk.

- Det er ikke knallsol, men en finere værtype enn Vestlandet med høyere temperaturer. Onsdag kan det se ut til at det blir over tjue grader, og så er det usikkert om det kommer nedbør igjen torsdag, sier meteorologen.

Grå uke


På Sørlandet får de også mindre nedbør enn på Vestlandet. Langtidsprognosen for Kristiansand viser for eksempel ingen tegn til nedbør etter mandag, mens det ser litt gråere ut for Stavangers del.

I Trøndelag er det meldt sol mandag, men landsdelen får en mer vestlandsk værtype etter lavtrykket, med perioder med sol innimellom bygevær.

- Det blir ikke noe særlig høye temperaturer, men kanskje omkring 15 grader midt på dagen, sier Skjærdal.

I Nord-Norge ser det ut til å bli en grå uke (se varsel for Bodø, Tromsø, og Alta her).