Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På nett med barna

ØSTFOLD (Dagbladet): Mette-Marit og Haakon gikk rett på nett. Med hemmelige passord kan de chatte med barn i hele Europa i tre år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprinsparet fikk tildelt brukernavnene haakon-magnus og mette-marit og chattet i vei på nettet under besøket hos en 7. klasse ved Aremark skole i går.

De fikk lære om undervisningsprogrammet Comenius som 2000 skoler i Europa er med i - 210 av dem er norske.

Skolebarna fikk en hyggelig nærkontakt med kronprinsparet, noe ikke alle blir til del i disse terrortider.

Sikkerheten rundt paret er nemlig betydelig skjerpet under firedagersturneen i Østfold. En rekke nye og synlige tiltak er satt ut i live.

Opptrer sivilt

Lokale politivakter opptrer i sivil fordi kronprinsparet ønsker mest mulig diskresjon rundt det store politioppbudet.

  • Det er opprettet en sikkerhetssone på fem meter rundt Haakon og Mette-Marit.
  • Flere lokale politifolk er satt inn i betrodde sikkerhetsoppgaver.
  • Noen av de lokale betjentene opptrer i sivil og har løpende kommunikasjon med de kongeliges sikkerhetsvakter med interkom på øret.
  • Schæferhunder, uniformert med politiskilt, er satt inn i vaktholdet.
  • Bombehund foretar søk i full åpenhet.
  • Pressens bevegelsesfrihet er betydelig redusert i forhold til kronprinsparets forrige turné for vel en måned siden.
  • Fra i dag skal politivakter omkranse paret med mobile sperringer når de beveger seg i åpent lende sammen med publikum.

Krav fra Slottet

På spørsmål om hva som er årsaken til at de nye sikkerhetstiltakene er innført, henviser de kongeliges talsmann til politiet.

- Vi gjør hva vi kan for å ivareta alles interesser. For øvrig henviser jeg til Oslo politikammer, sier Sven Gj. Gjeruldsen, informasjonsrådgiver ved Slottet. Han er den fra Slottet som har kommunisert med Fylkesmannen om detaljene da turen ble planlagt.

Ifølge presseansvarlig for Østfold-besøket hos Fylkesmannen, Haakon Aurlien, er det Slottet som har hatt et sterkt og entydig krav om å opprette sikkerhetssonen på fem meter.

- Dette skyldes en kombinasjon av ønske om bedret sikkerhet og at kronprinsparet ønsker bedre sikt mot publikum. Det siste er gjensidig, sier Aurlien til Dagbladet.

Dessuten er pressen denne gang henvist til små innhegninger med fysiske sperringer. Dette har flere steder fungert mot sin hensikt og vært til hinder for publikums sikt mot paret.

PÅ NETT: Kronprinsparet Haakon og Mette-Marit.
Hele Norges coronakart